Consell Executiu

Catalunya té 65.148 persones en llista d’espera per a l’examen pràctic del carnet de conduir

  • El Govern reclama a l’Estat assumir les competències per solucionar el tap existent

  • Com a solució provisional, ofereix a la DGT un acord de col·laboració per reforçar el personal examinador

Un total de 65.148 persones estan en llista d’espera a Catalunya per examinar-se de les pràctiques i obtenir el carnet de conduir, segons denuncien les autoescoles. Segons dades facilitades aquest dimarts pel Govern, la Direcció General de Trànsit (DGT) compta actualment amb 131 examinadors de pràctiques a Catalunya (91 a Barcelona, 16 a Girona, 14 a Tarragona i 10 a Lleida) que, malgrat que arriben a fer 12 exàmens al dia, no donen l’abast per rebaixar una llista d’espera que s’ha «enquistat» i s’allarga «durant mesos».

És per això que el Govern ha demanat al Govern el traspàs de les competències dels examinadors de les pràctiques per obtenir el carnet de conduir i s’ha ofert a aportar personal per aturar les llistes d’espera. Així ho ha anunciat la portaveu de l’Executiu català, Patricia Plaja, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu.

Plaja ha remarcat que en els últims mesos s’ha produït una centralització a les capitals de província per portar a terme els exàmens, cosa que provoca que els alumnes de diferents comarques s’hagin de desplaçar a les grans ciutats per realitzar els exàmens teòrics i pràctics.

Com que el Govern és conscient, segons el seu portaveu, que el traspàs competencial que han demanat al Govern no es concretarà de manera «urgent», la Generalitat planteja com a alternatives oferir a la DGT un acord de col·laboració mitjançant un encàrrec de gestió amb el Servei Català de Trànsit (SCT) per reforçar la xifra d’examinadors a Catalunya i per reobrir els centres comarcals on es poden examinar els alumnes. A més, també ha proposat demanar a la DGT que delegui la gestió dels examinadors a Catalunya en l’SCT.

Limitat el dret a la mobilitat

Segons Plaja, aquesta situació s’ha «enquistat» i provoca «retards greus» en la realització dels exàmens pràctics, cosa que «limita el dret a la mobilitat dels catalans» i les seves oportunitats laborals.

Plaja ha recordat que l’SCT ja té competències en l’ensenyament de seguretat viària, la supervisió d’autoescoles, la formació de professors, l’autorització dels centres de reconeixements mèdics, i de formació per recuperar el permís per punts, i que, malgrat aquesta «dilatada experiència», no té encara les competències per realitzar i avaluar els exàmens del permís de conduir.

Segons el Govern, la DGT es va comprometre el 2015 a incrementar les plantilles del personal examinador per atendre l’excés de demanda, si bé aquest compromís no s’ha complert.