També a centres mèdics i residències

Darias defensa seguir amb mascareta al transport públic

  • «Vam entrar en la pandèmia sense carta de navegació, però ara estem en una etapa de molta llum i fem vida pràcticament normal», remarca la ministra de Sanitat

Manu Mitru

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha explicat que la mascareta continuarà vigent tant al transport públic com als hospitals, ambulatoris i residències, no per a les persones que hi viuen, sinó per als treballadors i les visites. Així ho ha destacat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, on ha comparegut per anunciar la creació de l’Agència de Salut Pública. La titular de Sanitat ha afegit que si els experts recomanen canviar la normativa sobre les mascaretes, el Govern ho anunciarà. Però, de moment, el debat no està sobre la taula. «Sempre hem estat en mans de la ciència i els experts».

Als hospitals i altres centres sanitaris, l’ús de mascareta –correctament col·locada– es respecta molt. No passa el mateix als autobusos i trens, on un alt percentatge de viatgers la porta per sota del nas o, fins i tot, a la barbeta.

Darias també ha remarcat que, després de dos anys de pandèmia, en la qual el món va entrar «sense carta de navegació», ara estem en una etapa de «molta llum» i fem vida pràcticament normal. «Espanya continua avançant i arraconant el virus», ha ressaltat després de posar èmfasi en l’alt percentatge de persones vacunades. A Espanya, més de 40,6 milions de persones (el 85,7% de la població) tenen ja la pauta completa de la vacuna contra la covid. La dosi de record –la tercera– ha sigut injectada a 25,8 milions de persones (54% de la població). Així ho reflecteixen les dades del Ministeri de Sanitat, que va emprendre el desembre del 2020 juntament amb les comunitats autònomes la campanya d’immunització davant el coronavirus, una malaltia que ha segat la vida de 111.906 persones i que, en el dia d’avui, encara manté més de 5.000 pacients ingressats en un hospital. D’ells, 354 són a les ucis.

A partir de setembre, les persones més grans de 80 anys començaran a rebre la quarta dosi de la vacuna. Les vacunes anticovid de segona generació ja són una realitat. Són fàrmacs actualitzats contra les noves variants, especialment contra l’òmicron, i que milloraran la gens menyspreable protecció que, ja per si mateix, ofereixen les vacunes tradicionals, les creades a partir de la variant original, la de Wuhan. Fa tot just uns dies, el Regne Unit va aprovar la primera vacuna bivalent de la covid-19, eficaç també contra l’òmicron i les seves subvariants BA.4 i BA.5, de la companyia nord-americana Moderna. Encara ha de ser autoritzada per l’Agència Europea de Medicaments (EMA).