Frau elèctric

Les punxades a la xarxa elèctrica es disparen un 68% a Catalunya amb el ‘boom’ de les plantacions de marihuana

  • Les plantacions de marihuana dins de cases o naus es dupliquen en quatre anys i ja suposen el 27% del frau al corrent

  • La falta de comptadors socials per a les famílies sense recursos inquieta les entitats socials i veïns, que es temen que paguin justos per pecadors

Girona 12 01 2021 Cortes de luz en el barrio de Font de la Polvora de Girona En la foto luz pinchada en un armario de contadores Foto de Ferran Nadeu / Ferran Nadeu (Zeta_intramedia)

Els últims tres anys Endesa, la principal empresa de distribució d’energia a Catalunya, ha detectat un augment del 68% del frau elèctric. Un total de 23.000 punxades al corrent suposen un important risc per a la vida dels veïns que viuen a prop d’aquests comptadors fraudulents. Any rere any és aclaparador el nombre d’incendis provocats per aquests canvis de tensió, però també hi ha morts a l’electrocutar-se. Les plantacions en hivernacles de marihuana són un dels focus més importants del frau: suposen el 27% del total d’energia robada. Però també hi ha altres realitats: des de grans empreses i indústries, com famílies que no tenen cap més opció per tenir un sostre que ocupar un vivenda. Els Mossos i Endesa han iniciat una campanya per demanar la col·laboració ciutadana, però les entitats socials insisteixen que les elèctriques han de garantir el subministrament a les famílies vulnerables amb comptadors socials, una cosa que amb prou feines s’està aplicant.