Incendis forestals

El 70% dels boscos catalans porten més de 40 anys abandonats

  • Catalunya només aprofita el 26% de la fusta que generen els seus boscos cada any, cosa que ha fet que es dupliquin les tones que són pur combustible en els incendis forestals

  • Els propietaris forestals carreguen contra la falta d’ajudes públiques per controlar la massa boscosa, i el Govern fa autocrítica: «Anem 40 anys tard»

A1-153581238.jpg / ORIOL CLAVERA (EPC)

«Vivim un moment crític d’emergència forestal i anem 40 anys tard. Estem treballant a contrarellotge enmig d’una tempesta perfecta». Així descriu Anna Sanitjas, directora general d’Ecosistemes Forestals de la Generalitat, l’estat dels boscos catalans pel risc d’incendis forestals, alimentats per la crisi climàtica. Prop del 70% de la superfície forestal catalana, que supera el milió d’hectàrees, viu en risc de patir un incendi forestal greu. Aquests boscos són plens de branques, herbes i brossa, amb arbres amuntegats, moltíssim combustible acumulat. Necessiten una aigua que, amb la sequera, ja no tenen. A la resta dels països d’Europa el percentatge de boscos abandonats és per sota del 40% del total de la massa forestal. Els propietaris es defensen: no poden costejar neteges perquè el preu que cotitza la fusta és baix. A més, l’Administració admet que els fons públics són insuficients. «Si no volem que el foc se’ns mengi, la societat ha d’assumir que els boscos han de ser una prioritat de país», clama Jordi Tarradas, propietari forestal i gestor de Boscat, una de les principals federacions de propietaris forestals.