Dos ferits greus

El mal estat del camí va poder causar l’accident de l’autocar que anava a un casament a Rubió (Anoia)

  • DIRECTE | Operació sortida estiu 2022: últimes notícies del trànsit a Catalunya i a la resta d’Espanya

Bombers de la Generalitat

Un autocar amb gairebé 50 passatgers va bolcar dissabte a la tarda en una carretera secundària a l’altura de Rubió (Anoia) quan es dirigia al restaurant Ca’n Alzina per celebrar un casament. L’accident va deixar 23 persones ferides, dues en estat greu (una ja està donada d’alta) que van ser traslladades en helicòpter a l’hospital. Els Bombers de la Generalitat van alliberar quatre persones que havien quedat atrapades al vehicle i el Sistema d’Emergències Mèdiques va atendre 45 persones de les 47 que viatjaven a l’autocar. La Creu Roja va atendre psicològicament totes les víctimes i l’ajuntament va habilitar un local per atendre el centenar de convidats a la celebració. Una grua retirarà avui el vehicle mentre els Mossos d’Esquadra investiguen la causa dels fets, que apunten al mal estat del camí a causa de les fortes pluges dels últims dies i les grans dimensions de l’autocar sinistrat.

Així ho ha apuntat, en declaracions a l’emissora Catalunya Ràdio, l’alcalde de Rubió, Miquel Archela, que ha explicat que el camí del restaurant, que és de titularitat municipal, estava deteriorat a causa de la pluja, que va fer aparèixer clots –sense arribar a quedar «inservible»–, que és el factor que devia provocar que l’autocar bolqués al passar per una «corba molt tancada» de la via. «S’han ajuntat dies de molta pluja, feia un any que no plovia i això ha fet que la terra estigués tova», ha afegit.

S’hi suma que es tractava d’un autocar «gran, de 60 places» i, segons la seva opinió, és «molt perillós» que circulin per aquest camí vehicles d’aquestes dimensions. Segons ha precisat, normalment els autocars circulen sense problemes, però com a molt són de «50 o 55 places», no tan grans com el que ahir va bolcar.

Segons l’alcalde, l’autocar «no hauria d’haver entrat pel camí», sinó quedar-se en l’encreuament amb la carretera i que els convidats pugessin a peu els 80 metres que la separen del restaurant. L’alcalde ha afegit que l’ajuntament respondrà si se li exigeixen responsabilitats pel sinistre.

L’accident

Els Bombers de la Generalitat van rebre l’avís de l’accident a les 18.43 hores. El vehicle es dirigia cap al restaurant on s’havia de celebrar la boda. En les imatges es pot observar el precari estat de la via en el tram de la corba on l’autobús ha perdut l’equilibri. Quan van arribar les primeres unitats, diversos ocupants ja havien aconseguit sortir de l’interior de l’autocar, on hi havia unes 50 persones. Quatre van quedar atrapades en el vehicle i van haver de ser rescatades pels Bombers dues hores més tard. El segon autocar de convidats va poder ajudar moltes de les víctimes lleus en un primer moment.

Els ferits

No es van haver de lamentar víctimes mortals, però sí diversos ferits. Els 23 van ser traslladats a diferents hospitals de Catalunya: una persona en estat greu a l’Hospital de Bellvitge; una altra en la mateixa situació a l’Hospital Parc Taulí de Sabadell; una persona menys greu a l’Hospital de la Vall d’Hebron; 10 persones traslladades a l’Hospital d’Igualada: sis en estat menys greu i quatre en estat lleu; sis persones evacuades a l’Hospital Althaia de Manresa: tres en estat menys greu i tres en estat lleu; tres persones traslladades a l’Hospital de Martorell: dues en estat menys greu i una en estat lleu i una persona traslladada en estat lleu al CUAP de Manresa. Tots, tret d’un dels ferits més greus, ja han rebut l’alta mèdica.

L’accident va tenir lloc en un camí secundari a prop de la carretera BV-1037 a Rubió. En aquesta emergència van treballar 28 dotacions terrestres i un helicòpter dels Bombers, a les quals es van sumar 20 dotacions i tres helicòpters del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM). Entre els efectius de Bombers hi havia el Grup d’Actuacions Especials (GRAE) i el Grup Operatiu de Suport (GROS).