Coronavirus

Un viròleg del CSIC demana que tornin aquestes tres restriccions covid

  • Enjuanes avisa : «Això és una bogeria, estem infravalorant» el virus

El viròleg Luis Enjuanes, cap del laboratori de coronavirus al Centre Nacional de Biotecnologia del CSIC, ha advocat a València «totalment» per tornar a mesures de restricció davant la situació de la setena onada del coronavirus, que inclouen l’ús «imprescindible» de la mascareta en espais tancats, guardar la distància de seguretat i reduir el nombre de persones que es poden reunir, perquè «això és una bogeria», i considera que «estem infravalorant» el virus.

En concret, s’ha referit a reduir «aquelles coses que siguin més prescindibles, com la quantitat de gent que pot assistir als estadis, festivals de música o d’estiu» que se celebren en aquestes dates a Espanya, perquè «això no és racional». Enjuanes s’ha pronunciat en aquests termes abans de pronunciar la conferència ‘Origen, evolució i patogenicitat i protecció davant el SARS-CoV-2’, al Congrés Anual de Biotecnologia (BAC) que se celebra a la Universitat Politècnica de València (UPV).

L’investigador ha explicat que a l’estiu el virus «perd infectivitat» a causa de les altes temperatures, però que també és el moment en què «es contamina amb més facilitat» per no portar la mascareta pel carrer, en festivals o discoteques. De fet, cada dia que es passa a 37 graus perd 10 vegades la seva infectivitat, cosa que s’uneix que també els rajos ultraviolats i el major nombre d’hores de sol inactiven el virus, i «això juga al nostre favor».

No obstant, segons el seu parer, «estem infravalorant el virus», ja que el número d’infectats oscil·la entre 500-1.000 per cada 100.000 habitants i, per entrar a la zona de control, «hauríem de tenir entre 20 i 40 infectats».

Quant al risc de reinfecció, l’expert en virologia ha volgut recordar que, malgrat que el virus s’estigui «atenuant», fins i tot aquells que han rebut les tres dosis de les vacunes poden reinfectar-se. Això es deu que les vacunes actuals, que s’administren per via intramuscular, «tenen una efectivitat en mucoses baixíssima» i una immunitat en aquesta zona «de curta durada». De fet, ha detallat que si no s’immunitza localment a la mucosa on infectarà el virus, es perd el 98 per cent d’eficàcia de vacunació.

«La gent que s’ha immunitzat tres vegades no només és que s’infecti, és que amplifica el virus i el torna a disseminar», ha apuntat l’expert, que afirma que ara mateix les teories d’immunització de masses «no compten» i cal fer «altres matemàtiques».

VACUNA «MOLT PROMETEDORA»

En aquesta línia, ha assenyalat que la vacuna intranasal que està elaborant el seu departament «és molt prometedora», ja que s’administrarà per aquesta via perquè «si no immunitzes localment a la mucosa on infectarà el virus es perd el 98% d’eficàcia de vacunació», tot i que no confirma cap data concreta per a la seva sortida perquè «falta augmentar-ne l’eficàcia de la producció, adaptar-la a les normes de GMP, de bones pràctiques de fabricació, i optimitzar-ne els rendiments».

Entorn de la vacunació, l’expert ha apuntat que a Espanya «tenim una molt bona situació quant a acceptació de les vacunes», i ha afegit que no «ens queda cap més opció», ja que «la immunitat que ens han induït al tracte respiratori és molt baixeta».

A més, incideix en la necessitat que les persones grans adquireixin la dosi de reforç: «Si una persona d’entre 18-50 anys respon amb una efectivitat del 90%, una persona de més de 65 anys compta amb una efectivitat del 35-40%», i apunta que si a partir de l’octubre ja hi hagués una forma d’administració intranasal «l’efectivitat de les vacunes saltaria cap amunt amb molta potència».

Enjuanes no pot augurar quan s’arribarà al pic de la setena onada, perquè «endevinar el futur és difícil» i el virus «tant puja com baixa». No obstant, assenyala que arribarem al pic màxim i l’altiplà, i ha advertit que els anticossos de les vacunes ja han perdut «bastanta efectivitat» contra l’òmicron i, ara, els qui porten les tres dosis, estaran entorn del 50%.

L’especialista recalca que les vacunes desenvolupades fins ara són de «bona qualitat», tot i que el problema és la via d’administració i, en aquest sentit, apunta que quan es donin per ruta intranasal «la seva infectivitat augmentarà dramàticament i això permetrà controlar molt millor» una pandèmia que «ha arribat per quedar-se, perquè es transmet amb una facilitat grandíssima».

Segons ha remarcat, el virus es farà «estacional», és una cosa que prediu «tothom», i durant els pròxims anys haurem de vacunar-nos tots, si bé és possible que «en algun moment» es converteixi en un virus com els altres quatre coronavirus humans que es coneixen i per als quals no hi ha necessitat de vacunació.