Judici a l’acusat

El violador d’Igualada és una persona sense remordiments, segons els Mossos

Els Mossos d’Esquadra han descrit Brian Raimundo C. M., presumpte violador d’una menor de 16 anys a Igualada (Barcelona), l’1 de novembre del 2021, com una persona amb comportaments «vexatoris i humiliants» amb les dones per «fer-los» mal físicament i moralment i que, a més, no té «remordiments».

Aquests són alguns dels apunts que ha fet la policia catalana sobre el perfil criminal i psicològic del presumpte violador d’Igualada que han elaborat en el transcurs de les seves investigacions i que figura en el sumari, a què ha tingut accés Efe. Els Mossos constaten que, malgrat la seva joventut, l’investigat mostra una actitud «agressiva i violenta» amb les parelles amb qui ha conviscut, té «comportaments vexatoris i humiliants que demostren una falta d’empatia cap al seu patiment».

Indiquen, a més, que la reiteració de les accions agressives cap a les dones evidencia també la seva «falta de remordiment»: «Aquesta falta d’empatia i remordiment és el que els tècnics també fan constatar en els diferents informes de valoració de l’investigat», assenyala l’informe dels Mossos d’Esquadra remès al jutge d’instrucció.

Incapaç de gestionar la frustració

En l’àmbit psicològic, es defineix el presumpte violador d’Igualada com una persona «impulsiva, incapaç de gestionar escenaris de frustració davant escenaris d’enfrontament, conflicte o rebuig, amb la capacitat de ser violent si la situació ho requereix, amb una sexualitat no normalitzada...».

De les declaracions de les víctimes, es remarca en el perfil, «es comprèn que la penetració anal no forma part de la seva pràctica sexual habitual de parella, però sembla que quan l’agressor entra en un paper de càstig amb les noies, llavors sol escollir aquesta pràctica sexual –la penetració anal– com element per fer-los mal i humiliar-les».

Aquest document remès al Jutjat d’Instrucció número 4 d’Igualada, que porta el cas, inclou informes de justícia juvenil i els antecedents policials més destacats i «relacionats amb una conducta sexual desviada».

La primera de les denúncies per delictes sexuals va ser la que hauria interposat la seva mare, després d’agredir la seva germanastra de 7 anys quan ell en tenia 15. Segons els fets denunciats, quan estava amb la seva família en un càmping, va agredir sexualment la seva germanastra amb unes pràctiques i conductes «abusives» i, posteriorment, la va amenaçar de fer-li «més mal» si deia res.

Té una filla

La segona de les denúncies procedeix de la primera de les seves dues parelles sentimentals, amb qui té una filla, que el descriu com una «persona violenta i amb un caràcter agressiu», que fins i tot va arribar a tancar-la tot un dia en una habitació. Una escena especialment significativa, s’assenyala en l’informe, va ser una en què la va obligar a entrar a la caseta del gos mentre li deia: «Has d’entrar a la casa del gos, gossa», una acció amb què buscava «humiliar i vexar moralment la seva parella».

La tercera de les agressions recollides en l’informe és la de la segona de les seves parelles, que vivia amb l’investigat el dia que es va cometre la violació d’Igualada, que descriu també escenes violentes en què va patir fins a cinc agressions sexuals.

Tot això, assenyalen els Mossos d’Esquadra, dona una «clara mostra de la seva relació amb les seves parelles».

Recursos sobre l’empresonament

El ministeri públic i l’acusació han manifestat aquest divendres la seva oposició que es revoqui la llibertat provisional decretada pel jutge per l’alt risc de fuga i de reincidència. Totes dues han interposat sengles recursos que s’han vist a l’Audiència de Barcelona i que el tribunal haurà de resoldre en els pròxims dies. Durant la vista, tant el ministeri públic com l’acusació particular han defensat davant el tribunal que el presumpte autor d’aquesta agressió es mantingui en presó provisional, a causa de l’alt risc de fuga i davant la possibilitat que torni a reincidir.

«Al seu país d’origen –Bolívia– aquesta persona ja pertanyia a una organització criminal juvenil, quan ve a Espanya agredeix sexualment la seva germana», i posteriorment ha mantingut dues relacions sentimentals, que estan sota investigació per presumptes maltractaments i agressió sexual, ha raonat l’advocat de la família de la menor, Jorge Albertini, perquè no es revoqui la presó provisional.

L’advocat de la víctima i la fiscalia han manifestat que «hi ha prou elements per poder tenir acreditat que l’investigat ha comès aquests delictes i que ha sigut l’autor material». Entre aquests, la geolocalització del radar situa el seu telèfon mòbil al lloc dels fets; la roba que van captar les càmeres de seguretat que portava el presumpte autor va ser trobada al domicili de l’investigat amb fins a 12 taques de sang de la víctima i el jove té antecedents penals d’aquest tipus, i que «hi ha una alta probabilitat de reiteració i risc de fuga».