Un projecte de

Sostenibilitat

Reciclatge a canvi de solidaritat, aquesta és la proposta de RECICLOS

Un Sistema de Devolució i Recompensa amb què la ciutadania pot recolzar projectes verds i socials

A Catalunya ja hi ha més de 4.400 contenidors grocs que formen part de l’SDR d’Ecoembes

Recompensar el compromís de la ciutadania amb el reciclatge. Aquest és l’objectiu de RECICLOS, un projecte d’Ecoembes. Per a això, l’entitat, centrada en la promoció de l’economia circular, ha creat aquest sistema a través del qual es vol potenciar el reciclatge d’ampolles de plàstic i llaunes. Concretament, RECICLOS consisteix en un Sistema de Devolució i Recompensa (SDR), l’objectiu de la qual és premiar la responsabilitat ciutadana amb el reciclatge a través d’incentius sostenibles i socials. 

El sistema és molt simple. L’usuari ha de descarregar-se l’‘app’ RECICLOS i registrar-s’hi. Una vegada fet això, ha d’escanejar el codi de barres dels envasos, llaunes i ampolles de plàstic de begudes, que reciclarà, i posteriorment, també hauran d’escanejar el codi QR del qual disposen els contenidors grocs on dipositaran, juntament amb la resta d’envasos. A Catalunya, que es va convertir en la regió pionera a apostar per aquesta tecnologia el 2019, ja hi ha més de 4.400 contenidors grocs preparats per a l’SDR repartits en 38 municipis, i 23 màquines per facilitar el reciclatge fora de la llar, ubicades en diferents estacions de Ferrocarrils o al Mercat de Reus.

Així, cada vegada que un usuari recicla un envàs escanejant els dos codis obté una recompensació en forma de punts que després podrà bescanviar, ja sigui per recolzar causes compromeses amb la societat o el medi ambient o per entrar en sortejos de patinets o bicicletes per promoure la mobilitat sostenible. L’objectiu principal de RECICLOS és mostrar com a través del reciclatge es pot ajudar altres projectes i que la ciutadania vegi que el reciclatge contribueix a l’economia circular, a cura del medi ambient i a les causes socials.

Els projectes solidaris en què els ciutadans han pogut participar donant els seus punts RECICLOS depenen del moment i la localitat on es troba cada usuari. Fins ara, s’han donat a Espanya més de 1.639.000 punts i s’han recolzat 285 projectes de caràcter social o mediambiental, com donacions al Banc d’Aliments i oenagés locals. En aquest moment, l’organització ha posat en marxa una iniciativa per replantar una zona degradada i crear el primer Bosc Reciclos. A més, en els últims mesos de solidaritat, s’han llançat iniciatives en solidaritat amb les víctimes de la guerra d’Ucraïna o l’erupció del volcà Cumbre Vieja de La Palma.

Projectes

Un dels projectes que que ha obtingut la donació de punts RECICLOS per part dels seus veïns és la replantació d’un pati en l’escola Mare de Déu de Montserrat, a les Borges Blanques, Lleida. Tal com explica el cap d’estudis de l’escola, Gerard Sans, «el projecte forma part d’un procés de transformació del nostre pati, en el qual volíem convertir un dels camps de futbol en un espai verd i, per tant, necessitàvem, portar a terme la replantació de la zona i la instal·lació de reg». 

D’altra banda, una de les iniciatives que més recolzament ha rebut per part de la societat catalana és la investigació del càncer infantil que es porta a terme des de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. El grup d’investigació es va crear el 2003 i compta amb més de 50 professionals dedicats exclusivament al diagnòstic avançat dels tumors sòlids, leucèmies i altres malalties de la sang que afecten nens i adolescents. Tal com explica Càndida Castillo, integrant de l’equip d’investigació de l’hospital català, «gran part de la investigació la podem portar a terme gràcies a la filantropia d’organitzacions com Ecoembes a través de RECICLOS». Castillo assenyala que en tres setmanes es va aconseguir el màxim de punts RECICLOS que es poden obtenir arribant als 7.500 punts. Aquest suport de la ciudadania compromesa amb el medi ambient es destinarà a les més d’11 línies d’investigació que porta a terme el laboratori.