Consulta popular

Don Benito i Villanueva de la Serena es fusionen després d’una ajustada votació

El 66,27% ha sigut favorable a la fusió, que a Villanueva va tenir el suport del 90,49% dels votants

Els veïns de Don Benito i Villanueva de la Serena, a Badajoz, han donat el seu suport per continuar amb el projecte de fusió dels dos municipis en la consulta popular celebrada aquest diumenge, tot i que els resultats s’han demorat més del previst, a causa d’una fallada informàtica, cosa que, unida a l’escàs marge de suport a Don Benito, ha donat suspens al recompte.

Per seguir endavant amb el procés era necessari que el suport superés el 66% als dos municipis, percentatge que s’ha aconseguit de manera folgada a Villanueva, on s’ha aconseguit un suport del 90,49%, davant el 9,03 del ‘no’, mentre que a Don Benito ha sigut del 66,27% a favor i del 33,27% en contra.

La participació en la consulta també ha sigut superior a la població de Villanueva, la més petita, amb el 58,94%, davant el 50,42% de Don Benito.

«S’han viscut amb tensió» les hores posteriors al tancament dels col·legis electorals i «pel resultat ajustat a Don Benito», segons ha afirmat l’alcalde de Villanueva de la Serena, Miguel Ángel Gallardo, en una roda de premsa conjunta oferta amb el seu homòleg de Don Benito, José Luis Quintana, que ha sigut l’últim a arribar al centre de premsa instal·lat al Centre de Formació d’aquesta localitat, ja que, precisament, han sigut les dades de participació i les referides al recompte en aquest municipi els últims que s’han conegut.

Un resultat ajustat, el de Don Benito, ja que només ha sigut un 0,27% per sobre del repte del 66%, però tenint en compte «que el llistó que s’havia marcat era molt alt, i s’ha aconseguit», ha dit Quintana, que ha demanat disculpes pel retard a l’hora d’aportar les dades. Una demora criticada a les xarxes socials per alguns usuaris, però que no pot posar en dubte els resultats aconseguits. «No es poden qüestionar», ha remarcat Quintana, que ha posat en relleu el treball i la transparència en la seva tasca dels funcionaris municipals.

Aquest procés de fusió, segons ha recordat l’alcalde de Don Benito «s’hauria pogut fer a través de decisions plenàries, però es va optar per la via de la consulta popular i posant el repte del 66%». «El repte era difícil, però l’hem aconseguit superar», ha apuntat Gallardo. «Els ciutadans han parlat i han decidit que siguem una única ciutat», ha dit. «Assumim un risc molt elevat, però era l’única manera de canviar el rumb de la història», ha remarcat Quintana.

En la seva opinió, les dues localitats inicien «un nou camí, el mateix camí». «Avui s’ha escrit el títol d’un llibre les pàgines del qual, que ara són en blanc, escriurem entre tots. Som un precedent en el municipalisme d’Espanya», ha manifestat.

Vara dona les gràcies a Don Benito i Villanueva «per l’exemple donat»

El president de la Junta de Extremadura, Guillermo Fernández Vara, ha donat les gràcies als veïns de Don Benito i Villanueva de la Serena «per l’exemple donat a tot Espanya» en la consulta popular sobre la fusió dels dos municipis, i que és «una demostració del que significa treballar per la unitat».

«Don Benito i Villanueva de la Serena han parlat. Un èxit de participació i una demostració del que significa treballar per la unitat i un futur en comú. Gràcies per l’exemple que heu donat a tot Espanya», ha escrit en el seu compte de Twitter després de conèixer el resultat, que permet seguir endavant amb el projecte de fusió.

També ha donat l’enhorabona el coordinador de Ciutadans a Extremadura, David Salazar, per a qui és una «excel·lent notícia per a Extremadura», tot i que, amb referència als problemes sorgits en el recompte, ha dit que «un procés exemplar en el qual ha treballat tant, tanta gent, durant tant temps, no mereixia aquest últim capítol».

En aquesta línia s’ha expressat també la coordinadora de Podem, Irene de Miguel, per a qui estava sent «bastant vergonyós el recompte de vots de la votació per la fusió. La democràcia es mereix més respecte».

Per la seva banda, l’exjugador internacional de bàsquet Jose Manuel Calderón, natural de Villanueva de la Serena, ha assenyalat que és un pas important per al futur de la regió.

«Don Benito i Villanueva de la Serena, hem d’estar orgullosos que en una societat com la que tenim decidim unir-nos. És una gran oportunitat per a les pròximes generacions», ha escrit en el seu perfil de Twitter.

També s’ha pronunciat la Federació de Municipis i Províncies d’Extremadura (Fempex), que ha ressaltat que «els veïns i veïnes de Don Benito i Villanueva de la Serena han decidit caminar junts i viure units un futur prometedor. Enhorabona».