Requisit per viatjar

Tenir un certificat covid fals et pot portar a la presó

La falsificació del certificat de vacunació o passaport covid pot suposar una pena d’entre 6 mesos i 3 anys de presó i els tribunals espanyols equiparen la responsabilitat de l’autor material amb la de qui l’encarrega.

El certificat de vacunació continua sent necessari a Espanya per accedir als establiments d’Andalusia, Aragó, Canàries –per als turistes nacionals–, País Valencià, Galícia, La Rioja, Múrcia, Navarra –fins demà dilluns–, Ceuta i Melilla.

Altres regions han deixat d’exigir-lo –les Balears ahir mateix–, com Catalunya, i en quatre (Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Extremadura o Madrid) mai es va arribar a implantar.

Continuarà vigent a Europa

No obstant, sembla que el seu ús, almenys a escala europea, continuarà vigent algun temps, ja que la Comissió Europea ha proposat recentment estendre’n la validesa almenys fins al 30 de juny del 2023, per tant, continuarà sent un mecanisme de control a l’abast de cada Govern en cas de noves onades.

L’evolució de la pandèmia continua sent positiva i els principals indicadors es mantenen a la baixa, però a Europa no es descarta que la propagació del virus continuï activa en la segona meitat del 2022, ni tampoc l’aparició de noves variants que puguin resultar més nocives.

Per tant, és previsible que aquest document, que acredita que el seu titular s’ha vacunat o s’ha sotmès recentment a proves de detecció, continuï sent requisit essencial per viatjar i, en determinats caos, per accedir a llocs d’oci com restaurants, teatres, cines o gimnasos.

Augmenta l’oferta

«Però en la mateixa mesura en què creix l’exigència del seu ús, augmenta l’oferta de certificats falsos, que són demanats pels que busquen continuar amb el seu ritme de vida eludint la vacunació», explica a EFE l’advocat Ignacio Castillo, del despatx Castillo Castrillón.

«Si fa uns mesos es va detectar un increment en la falsificació dels resultats de proves PCR i tests d’antígens, actualment aquest negoci fraudulent es trasllada als certificats covid, que poden costar entre 170 i 450 euros al mercat il·lícit», afegeix aquest penalista.

Precisament, a finals del gener passat la Policia Nacional va desarticular a Madrid i Barcelona una xarxa integrada per set membres –entre els quals, personal sanitari– que pot ser que facilités passaports covid i resultats de PCR falsos a famosos i coneguts delinqüents de tot el territori nacional i també en altres països de la Unió Europea.

A més del cantant Omar Montes, un dels artistes més escoltats d’Espanya, segons la plataforma Spotify, figuren com a presumptes clients d’aquesta organització coneguts delinqüents d’allunatges o condemnats per narcotràfic.

S’accedeix a l’Administració

«Les persones que volen obtenir un passaport covid fraudulent no són conscients que la seva reproducció il·legal no és senzilla per al seu correcte funcionament, ja que al comptar amb un codi QR per a la seva validació, han d’accedir al sistema de l’Administració emissora», afegeix Castillo.

La manipulació del codi QR suposa, a la pràctica, l’alteració d’un element essencial d’un document expedit per l’Administració.

L’il·lícit penal en qüestió en què incorreria tant la persona que falsifica materialment el document com qui l’encarrega està tipificat en l’article 392 i 390.1 del Codi Penal, i contempla penes que van dels 6 mesos als 3 anys de presó, amb multes de diversos imports, d’entre 6 i 12 mesos de durada.

«Els que tinguin la temptació d’adquirir un passaport covid fals han de saber que no es tracta d’un certificat d’escassa transcendència en el tràfic jurídic, ateses les connotacions que implica l’actual pandèmia i la necessitat de tutelar i protegir l’interès general per part de les administracions», adverteix Ignacio Castillo.