Missió tripulada

La Xina vol anar a la Lluna abans del 2027

AFP / STR

La Xina contempla portar a terme una «missió tripulada» a la Lluna els pròxims cinc anys, període en què continuarà explorant els pols del satèl·lit, segons un document del Consell d’Estat (Executiu) del qual es fa ressò avui l’agència oficial de notícies Xinhua.

Tot i que encara es tracta de plans, la data límit del 2027 suposa un avenç respecte a les últimes previsions públiques de la Xina: el novembre de l’any passat, un dels enginyers del programa espacial, Ye Peijian, havia declarat que l’arribada d’astronautes xinesos a la Lluna cap el 2030 seria «completament possible».

El document, publicat aquest divendres, assegura que «la Xina prosseguirà la seva recerca i els seus estudis» amb l’objectiu de portar astronautes a la Lluna.

Així mateix, el país asiàtic està desenvolupant «una nova generació» de naus tripulades per recolzar l’exploració xinesa de l’espai entre el nostre planeta i la Lluna.

En els pròxims cinc anys, l’agència espacial xinesa planeja enviar dues sondes lunars a les regions polars del satèl·lit, on hi podria haver aigua congelada, explica Xinhua.

La futura missió Chang’e 6 recollirà i portarà de tornada a la Terra mostres de pedra lunar en aquestes àrees.

En aquest moment, part de la seva predecessora, la missió Chang’e 4, es troba a la superfície lunar.

La cara oculta

El vehicle Yutu 2, que actualment continua en funcionament, va arribar a la Lluna a bord de la sonda no tripulada Chang’e-4 el 2019, quan la Xina es va convertir en el primer país a allunar a la cara oculta de l’astre.

Recentment, la Xina va aprovar la quarta fase del seu programa d’exploració de la Lluna, que inclou la construcció en la pròxima dècada d’una base d’exploració científica al pol sud del satèl·lit, tasca per a la qual col·laborarà amb Rússia.

Després de firmar l’acord de cooperació amb Moscou l’any passat, el dissenyador en cap del programa d’exploració lunar xinès, Wu Weiren, va declarar que «si el projecte de l’estació de recerca lunar es pot implementar amb èxit, la Xina no estarà gaire lluny d’aconseguir un aterratge tripulat a la Lluna».

Els plans dels EUA

Segons Xinhua, els plans xinesos d’allunatge d’astronautes a la Lluna són l’equivalent al projecte nord-americà ‘Artemisa’,que té el mateix objectiu per a l’any 2024.

El document del Consell d’Estat també detalla les preparacions tecnològiques per part de la Xina per «recollir mostres de la superfície marciana» i «explorar el sistema jupiterià i les fronteres del sistema solar» els pròxims anys.

Actualment, tres astronautes xinesos es troben en l’òrbita terrestre, on continuen construint l’estació espacial xinesa, la Tiangong, que Pequín espera tenir a punt a finals d’aquest mateix any.

Temes:

Espai Lluna Xina