Efectes de la pandèmia

Renfe cancel·la viatges a Rodalies davant la baixa de més de 50 maquinistes per covid

  • La companyia suprimeix trajectes amb altes freqüències o amb escassa demanda, «garantint la mobilitat» fins i tot amb alternatives per carretera

abertran29754855 rodalies clot bertran170801082022

Les més de 50 baixes per covid entre els maquinistes de Renfe han obligat l’operadora a redissenyar aquests dies el seu servei a Catalunya, cancel·lant entre 20 i 30 trajectes diaris i oferint puntualment transport per carretera en alguns trams. Aquest diumenge la companyia estima que les anul·lacions han sigut una desena.

S’hi compta, per exemple, el servei de l’R3 que havia de sortir a la 13.44 hores de la Tor de Querol però no ha circulat fins a Vic, per la qual cosa Renfe ha ofert transport alternatiu per carretera.

Segons explica l’empresa a aquest diari, les baixes per la pandèmia els han obligat a reestructurar la seva operativa, amb el repte de «minimitzar» les afectacions per al passatger, ja que substituir els maquinistes és «complex» i moltes vegades no resulta possible.

Sense alteracions en llarga distància

D’aquesta manera, les retallades s’estan cenyint a la xarxa de Rodalies, que és on hi ha més alternatives per «garantir la mobilitat de l’usuari». També s’intenta que afectin serveis d’escassa demanda i amb opció d’altres freqüències. La companyia ja va alertar d’aquesta situació el desembre passat.

Renfe assegura que els trens de l’AVE i llarga distància no s’estan veient afectats atesa la seva gran afluència en aquestes dates, que faria encara més difícil recol·locar aquests passatgers que viatgen lluny.

En canvi, la majoria d’anul·lacions s’estan donant en línies d’alta freqüència com és el cas de l’R1, que creua el Maresme. En aquests situacions les alternatives són o bé esperar al següent tren o optar per un transport per carretera.

Mitjançant una planificació especial, l’operadora fixa cada tarda quina modificació tindrà el servei de l’endemà tenint en compte l’evolució de les baixes, que tant poden ser per contagiats de covid com per contactes estrets que s’han d’aïllar.