Erupció a La Palma

El volcà de La Palma disminueix l’activitat fins a «pràcticament desaparèixer»

L’erupció viu una «situació d’impàs» en què només és visible una «escassa i feble» activitat

L’activitat eruptiva del volcà de La Palma ha disminuït aquest dimarts fins a «pràcticament desaparèixer» i viu una «situació d’impàs» en què només és visible una «escassa i feble» activitat fumaroliana i sense que el con estigui emetent lava. Amb tot, els científics mantenen la prudència a l’hora de parlar del final de l’erupció.

Així ho ha informat el director tècnic del Pevolca, Miguel Ángel Morcuende, que ha indicat en roda de premsa que aquesta situació ha estat precedida d’una important fase explosiva que va tenir lloc ahir, dilluns, entre les 17.45 i les 19.00 hores, amb ejecció de cendres i caiguda de bombes, especialment cap al flanc nord de l’emergència.

Miguel Ángel Morcuende va destacar que, segons han constatat els integrants del Comitè Científic, l’activitat del volcà en aquests moments està «clarament atenuada», en tant que hi ha uns nivells de tremolor «pràcticament inexistents», fins a arribar a sorolls de fons; una sismicitat molt baixa, tant a profunditat intermèdia com a profunditats superiors a 20 km, i no hi ha signes de deformació a causa de l’absència de pressió.

Cabal molt disminuït en les colades

Respecte a les colades, Morcuende va assenyalar que el flux de laves continua des de la base occidental del con, sobretot a través de tubs volcànics, tot i que amb un cabal «molt disminuït» i «molt debilitat» en relació amb el dia d’ahir. Mentrestant, al delta làvic de la zona de Las Hoyas la colada discorre sobre laves anteriors sense noves aportacions al mar.

Morcuende va apuntar que l’únic paràmetre que continua registrant valors molt alts és el diòxid de sofre (SO2), sobretot al plomall volcànic, on es continua arribant a una quantitat «enorme» de tones diàries. No obstant, va ressaltar que és una variable que, «amb petits polsos de tant en tant», continua mantenint una actitud decreixent des del 23 de setembre.

Prudència

Malgrat tots aquests observables de clar descens de l’activitat del volcà, el director tècnic del Pevolca va incidir que encara «hem de continuar esperant» per poder afirmar que l’erupció ha arribat a la seva fi, ja que «la impressió pot ser una i la realitat pot ser una altra». Va afegir que l’actitud del Comitè Científic ha sigut «clarament de prudència, de tranquil·litat i d’esperar», ja que «en principi això va raonablement bé, però res més».

Referent a això, Miguel Ángel Morcuende va recordar que ja dilluns l’erupció presentava una situació «semblant» a la d’avui i, no obstant, ahir es va produir «un pols important, amb una important sortida de lava que va arribar a preocupar, sobretot per l’amplada que va tenir, que es va poder xifrar en alguns moments en 200 metres»

D’igual forma, va advertir que si bé la sismicitat és molt baixa, tant a profunditats intermèdies, entre 10 i 15 km, com a profunditats de més de 20 km, avui, cap a les 10.15 hores, s’ha registrat un terratrèmol de magnitud 3,5 (mbLg) a 10 quilòmetres de profunditat.

Informe científic

Quant al contingut de l’informe del Comitè Científic, s’indica que l’altura del núvol de dispersió del plomall és de 2.200 metres, en direcció O-SW.

Respecte a la meteorologia, els vents tenen un predomini de component N fluix, que s’intensifica fins a 20 km/h, i està fent remolins al NW quan ascendeix. Entre 1.500 i 5.000 metres hi ha vent del NW fluix, intensificat amb l’altura. La inversió tèrmica és lleugera i es troba a 1.100 metres. A més, hi ha probabilitat de precipitacions febles a moderades en la segona meitat del dia i demà, sobretot al nord.

La disposició del plomall volcànic s’orienta lleugerament cap a l’E-SE i cap a l’E als estrats més alts. Això suposa un escenari desfavorable per a l’operativitat aeronàutica de l’aeroport de La Palma.

En relació amb la qualitat de l’aire associada al diòxid de sofre, ahir es van superar els nivells extremadament desfavorables a El Paso, Los Llanos i Tazacorte entre les 07.00 i les 13.00 hores, cosa que va obligar durant aquelles hores al confinament de la població. A la tarda, tots els valors van descendir a les estacions de l’illa. Avui els valors han descendit per sota dels valors llindars.

Sobre les partícules PM10, hi ha hagut un procés d’augment generalitzat en les concentracions que s’han registrat a totes les estacions. S’ha registrat un pic de més intensitat a primera hora d’ahir i a últimes hores de la nit a Los Llanos i els valors en general han sigut bons o raonablement bons a la major part de les estacions de l’illa, tot i que s’ha produït un augment de concentració a Los Llanos, que situa els nivells de qualitat de l’aire en desfavorables. A la resta d’estacions, els nivells continuen sent o bons o raonablement bons.

D’altra banda, sobre allotjats en hotels, hi ha 551 persones, quatre més que ahir. Del total, 395 s’allotgen a Fuencaliente, 69 a Los Llanos de Aridane i les 87 restants a Breña Baja, gestionats per Creu Roja i els serveis municipals. A més, hi ha 43 persones dependents ateses en centres sociosanitaris insulars.