Diferents successos

Els Bombers rescaten nou excursionistes en un cap de setmana de neu i vent

Almenys nou excursionistes han hagut de ser rescatats pels Bombers de la Generalitat aquest cap de setmana, segons informa la Generalitat. Les condicions meteorològiques han provocat més accidents i pèrdues entre els excursionistes i han obligat els bombers a treballar condicionats per la presència de neu i mal temps.

A Vilallobent, a la zona del Serrat de l’Orri, a Girona, tres excursionistes van demanar ajuda des del refugi perquè una de les noies, de 18 anys, que era la més experta, no es podia moure del fred i estava feble i pàl·lida, segons van explicar als Bombers. Havien sortit de La Molina i havien caminat tres hores fins arribar al refugi, on no hi havia llenya per escalfar-se. La dotació dels Bombers va arribar al refugi a les 22.42, ajudant-se dels crits dels excursionistes, ja que la visibilitat estava compromesa per la nevada que queia a la zona. En aquest moment, segons expliquen els Bombers, la noia no notava les cames i estava molt dèbil. Quan van arribar els GRAE, els tres excursionistes van ser traslladats a l’Hospital de Puigcerdà. Els dos nois van resultar il·lesos i la noia va ser tractada per hipotèrmia. Aquest dilluns ja s’havia recuperat i ha abandonat l’hospital.

Dissabte, a les dues de la matinada, dos joves i un gos es van perdre mentre caminaven entre Ribes de Freser i el refugi Claus. Hi havia molta neu i van perdre el camí. Bombers dels parcs de Camprodon i Ripoll decideixen pujar cap a la zona per diferents vessants, per duplicar la possibilitat de trobar aviat els joves. Els efectius constaten la presència de torb. Al fer-se fosc, els joves aconsegueixen fer arribar la seva ubicació mitjançant missatgeria instantània; han plantat una tenda i es queden al lloc. Van ser localitzats la mitjanit de dissabte.

Diumenge a les 3 de la matinada va ser localitzat un jove que es va perdre quan anava amb bicicleta a treballar per la carretera C-63 i, al trobar senyalització extraordinària, s’havia desviat per un camí de bosc i es va perdre entre Sant Martí i Brunyola. Les dotacions l’han localitzat a les 05.51h, espantat i amb fred, i l’han portat amb vehicle fins a la carretera, des d’on ha prosseguit camí.

Helicòpters per a lesionats

Ja al migdia, aquest diumenge, els Bombers van rescatar una dona que es va lesionar al genoll durant una caminada per Sant Cebrià de Vallalta (Maresme) i que va haver de ser evacuada amb helicòpter fins al camp de futbol de Pineda de Mar, i d’aquí a l’Hospital de Mataró amb ambulància.

Una lesió similar va patir un esquiador que baixava amb dues persones més des del refugi d’Airoto a Isil, al Pallars Sobirà. També van ser rescatats amb helicòpter, malgrat les males condicions meteorològiques, amb neu i fort vent, fins a l’Hospital de la Seu d’Urgell.

Els Bombers de la Generalitat recomanen vivament seguir els consells d’activitats a la muntanya, les alertes de Protecció Civil i les indicacions del Servei Català de Trànsit, entre altres, «per avaluar amb coneixement de causa els riscos que pot comportar una activitat a la natura». I recorden que, per part de Protecció Civil, hi ha una prealerta #*Allaucat (risc d’allau) activa fins demà dimarts, 7 de desembre, a les zones de l’Aran i el nord del Pallars.