Escala a Barcelona

Els quatre últims viatgers que van demanar asil al Prat abandonaran l’aeroport les pròximes hores

Els immigrants venien d’un camp de refugiats als afores de Beirut (Líban) en unes condicions de salubritat menyspreables

EFE/Quique García

 Els últims quatre passatgers palestins del total de 39 d’un vol procedent d’Egipte amb escala a Barcelona que es mantenien des de dilluns a l’aeroport del Prat per demanar asil a Espanya sortiran del recinte les pròximes hores després d’haver-se admès a tràmit les seves sol·licituds.

Segons han informat a Efe fonts pròximes al cas, als 39 passatgers, entre els quals hi ha una dona nonagenària i alguns menors, molts d’ells en unitats familiars, ja se’ls ha donat autorització per poder accedir a territori espanyol per iniciar els tràmits del procés d’asil.

Aquest grup de persones viatjaven en un vol xàrter procedent del Caire i amb destinació a Bogotà i Quito, que va aterrar a Barcelona cap a les 11.00 de dilluns passat per fer escala abans de reprendre el seu trajecte.

No obstant, un total de 39 passatgers de l’avió, refugiats palestins amb documentació libanesa, van baixar-ne i es van negar a continuar el viatge, al·legant que tenien la intenció de formalitzar una petició d’asil davant les autoritats espanyoles.

Per aquesta raó, van quedar allotjats a la sala de què l’aeroport de Barcelona disposa per allotjar les persones que tramiten una sol·licitud d’asil en els controls fronterers de les instal·lacions aeroportuàries, un espai que disposa de dutxes i altres serveis bàsics.

A mesura que les autoritats han anat efectuant els tràmits pertinents, per comprovar entre altres aspectes la seva identitat i que detallin els motius pels quals demanen l’asil, aquest grup de persones ha anat abandonant l’aeroport i ha passat a ser atesa pels serveis socials de la Creu Roja.

El cas mallorquí

L’advocada Elena Martínez, que ha donat suport jurídic a diversos d’aquests immigrants, ha remarcat, en declaracions a Efe, que el seu cas no té res a veure amb l’intent d’entrar a Espanya de manera irregular que van protagonitzar el passat 5 de novembre diversos passatgers d’un vol entre Casablanca i Istanbul, que va aterrar a Palma de Mallorca per una falsa emergència mèdica.

En el cas del grup de persones que ha demanat asil a l’aeroport de Barcelona, ho han fet mitjançant la via legal i sense amotinar-se ni posar en risc la seguretat aeroportuària, segons Martínez.