La ciutat de Nova York obre a tots els adults la dosi de reforç de la vacuna

Les mateixes condicions que fa un any i mig van fer de la ciutat de Nova York epicentre de la pandèmia, incloent-hi la seva alta densitat, converteixen ara l’urbs en una de les primeres que amplia als Estats Units per a tots els adults vacunats la possibilitat de posar-se una dosi de reforç.

Aquest dilluns Dave Chokshi, el comissionat de Salut de la ciutat, ha emès una directiva instant els proveïdors mèdics que ofereixin aquesta dosi de reforç a qualsevol persones de més de 18 anys que ho desitgi, sempre que hagin passat sis mesos des que va rebre la segona dosi de Pfizer i BioNTech o Moderna o dos mesos de la immunització única de Janssen.

Amb això Nova York segueix un pas que ja s’ha fet a Califòrnia, Colorado i Nou Mèxic però que no ha arribat encara a escala federal als Estats Units, on per ara es manté la recomanació de dosi de reforç només per a més grans de 65 anys, persones amb determinats problemes mèdics, que visquin en residències o que habitin o treballin en llocs d’alta exposició el virus.

«Interpretació més inclusiva»

«Com més gent es posi el reforç millor, i hem de prendre la interpretació més àmplia i inclusiva de qui qualifica per assegurar que no es rebutja la gent que ho vol», ha dit en roda de premsa a l’ajuntament l’alcalde, Bill de Blasio. Mentrestant, Michael Katz, el metge al capdavant dels hospitals públics de la ciutat, ha recordat que per l’alta densitat de la ciutat és fàcil veure «tots els novaiorquesos en risc més elevat».

En l’argumentació de les autoritats també entra el descens de les temperatures i la proximitat de la temporada de festes, d’Acció de Gràcies fins al Nadal, quan augmenten els desplaçaments i les reunions en interiors.

La decisió, a més, s’ha adoptat quan s’està produint un augment de casos (del 34% respecte a fa dues setmanes segons la base de dades que manté ‘The New York Times’), tot i que continuen descendint les hospitalitzacions.

La idea, segons la Chokshi, és «que cada adult determini el seu risc d’exposició per les seves circumstàncies individuals» i que cap proveïdor rebutgi qui busqui la dosi de reforç. «És que una dosi de reforç pot donar una capa més de tranquil·litat, deixar-nos respirar una mica més fàcil per nosaltres i els nostres éssers estimats, particularment quan ens reunim i viatgem per les vacances», ha dit.

Dels cinc milions d’adults novaiorquesos que ja estan plenament vacunats 630.000 han rebut dosi de reforç (que en el cas de Janssen ja es va obrir a tots els més grans de 18 anys el mes passat).