450 nous contagis

La Covid torna a recular tímidament a Catalunya

Els hospitals tenen menys ingressats, però les ucis es resisteixen a baixar

RAFA ARJONES

Els indicadors epidèmics es mantenen estabilitzats a Catalunya en nivells moderats i es frena, per tant, la tendència a l’alça iniciada fa una setmana. És més, aquest dimarts baixen tímidament alguns índexs de referència, tot i que el nombre de persones amb Covid hospitalitzades a les ucis es resisteix aquests últims dies a baixar. El Govern s’ha marcat el màxim de 100 unitats de crítics per plantejar-se el passaport Covid en altres instal·lacions al marge dels locals d’oci. Avui n’hi ha 91, una més. Segons les dades d’incidència actualitzades aquest dimarts per Salut, hi ha 337 persones hospitalitzades (ahir, 353), un valor que sí que està caient.

El nombre oficial de morts ascendeix a 23.994 persones des de l’inici de la pandèmia, amb una nova notificació en les últimes 24 hores i 13 morts en l’última setmana, és a dir, gairebé dos al dia de mitjana.

Un altre indicador de referència, el risc de rebrot (EPG), índex que mesura el potencial de creixement de l’epidèmia, que havia crescut durant set dies consecutius, ha baixat de 52 a 50, un risc considerat moderat que no es donava des d’estiu de l’any passat.

Més indicadors

La velocitat de propagació del virus (Rt) a Catalunya és avui d’1,12, també ha baixat (d’1,16), cosa que vol dir que cada 100 infectats contagien una mitjana de 112 persones, per això la transmissió continua creixent, especialment en alguns municipis que tenen Rt molt superiors, com Granollers o Igualada.

Dissabte es va superar el milió de persones diagnosticades a Catalunya amb Covid des del març del 2020, una xifra que en les últimes hores s’ha elevat en 453 més. Ja són 1.001.399 les persones diagnosticades.

La incidència acumulada de casos confirmats per PCR o test d’antígens a 7 dies per cada 100.000 habitants (IA7) és de 24,03 casos (24,31, ahir), mentre que la incidència acumulada a 14 dies (IA14) creix a 46,50 (davant 46,18).

La positivitat –el percentatge de PCR i TA amb resultat positiu– és d’1,64%, una centèssima menys que ahir i molt per sota del 5%, que és el percentatge que estableix l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per considerar una epidèmia sota control.