Evolució de l’alimentació

Viatge pel menjar de la nostra vida: del filet de carn a l’hamburguesa vegetal

  • El progrés, la salut humana i ara la crisi climàtica han modificat radicalment els hàbits de consum a Europa en els últims cent anys

  • Espanya es va tornar carnívora per assemblar-se a les societats més desenvolupades i ara els països rics tornen a la dieta tradicional mediterrània

Eduardo Parra / EP

A principis del segle XX es va estendre la idea que en el futur els éssers humans s’alimentarien amb píndoles o barretes nutritives tan completes com un menú de dos plats, postres i, gairebé, cigaló. Ja el 1893, la sufragista nord-americana Mary E. Lease havia suggerit que la ciència acabaria condensant els nutrients en flascons que alliberarien la dona de l’esclavitud de la cuina. Ni la popular oradora ni la ciència-ficció ho van encertar. En ple segle XXI, la carn està perdent prestigi i tornen els vegetals i els llegums, antany considerats menjar de pobres, per millorar la salut humana i la del planeta.