Avaluació de dades

L’EMA recomana la dosi de reforç amb Pfizer o Moderna a immunodeprimits

  •  La injecció de reforç s’ha d’inocular almenys 28 dies després de completar la pauta

  • També autoritza l’ús en la població general de més de 18 anys però sense recomanacions per grups

Efe / Narong Sangnak

L’Agència Europea del Medicament (EMA) ja té preparada una primera anàlisi sobre l’ús de les dosis de reforç de les vacunes contra la Covid-19 de Pfizer/BioNTech (Commirnaty) i Moderna (Spikevax). Segons la recomanació del comitè de medicaments d’ús humà (CHMP en les seves sigles en anglès), la tercera dosi s’hauria d’administrar a les persones amb el sistema immunitari deprimit almenys 28 dies després de completar la pauta de vacunació. Quant a la població en general de més de 18 anys, l’EMA avala el seu ús almenys 6 mesos després de completar la pauta però deixa les decisions sobre l’elegibilitat en mans dels Estats membres.

Els estudis realitzats pels experts de l’EMA demostren que una dosi addicional de les dues vacunes d’ARN missatger augmenten la capacitat de produir anticossos contra el virus que causa la Covid-19 en pacients amb trasplantament d’òrgans amb el sistema immunitari deprimit. Tot i que de moment no hi ha proves directes que la capacitat de produir anticossos en aquests pacients protegeixi contra el coronavirus, l’EMA espera que la tercera dosi augmenti la protecció almenys en alguns pacients. 

Quant a la dosi de reforç per a la població general, el comitè de medicaments d’ús humans ha avaluat dades subministrades per Pfizer/BioNTech que mostren un augment en els nivells d’anticossos quan s’administra una dosi de reforç aproximadament sis mesos després de la segona dosi en persones de 18 a 55 anys. «Sobre la base d’aquestes dades, el comitè va concloure que pot considerar-se l’administració de dosis de reforç almenys 6 mesos després de la segona dosi en persones de 18 anys o més», ha anunciat l’EMA en un comunicat. 

Malgrat aquest aval, l’agència europea recalca que són les autoritats sanitàries públiques les que han d’emetre recomanacions sobre l’ús de la dosi de reforç, tenint en compte les dades sobre l’eficàcia que vagin apareixent i la informació limitada sobre la seguretat que hi ha, ja que són les millors posicionades per avaluar la propagació del virus a nivell nacional, la disponibilitat de vacunes i les capacitats dels sistemes de salut pública.

«El risc de malalties cardíaques o d’altres efectes secundaris molt rars després d’una dosi de reforç no es coneixen i s’està controlant molt acuradament», assegura l’EMA. La informació sobre l’ús d’una tercera dosi de la vacuna de Pfizer/BioNTech apareixerà al prospecte de l’antídot. L’EMA, mentrestant, continua avaluant les dades d’una dosi de reforç de la vacuna de Moderna.