Crisi sanitària

El 15% de joves ingressats per Covid necessita ventilació mecànica o intubar

  • El fracàs respiratori suposa una incidència més elevada d’esdeveniments cardíacs, trombosi venosa i mort entre els pacients joves que requereixen ingrés

  • L’estudi confirma que l’obesitat, l’abús d’alcohol i l’apnea del son multipliquen per dos el risc de presentar fracàs respiratori

Planta UCI de pacientes ingresados por covid en el edificio Garbí en el Parc Sanitari Pere Virgili / Ferran Nadeu (EPC)

El coronavirus amb fracàs respiratori és la complicació més freqüent en pacients joves ingressats per SARS-CoV-2 i el 15% presenta afectació pulmonar que, en la majoria de casos, requereix recolzament respiratori no invasiu o intubació, segons un estudi de la Societat Espanyola de Medicina Interna (SEMI).

Estudi dels factors de risc

La recerca del Registre SEMI-Covid busca definir les característiques clíniques i factors de risc per al desenvolupament del fracàs respiratori en pacients de 18 a 50 anys hospitalitzats per Covid-19 i ha analitzat dades de 15.034 malalts de 150 hospitals, dels quals 2.327 són menors de 50 anys.

També, segons els resultats d’aquest treball, publicat a Journal of General Internal Medicine, la Covid greu amb fracàs respiratori suposa una incidència més elevada d’esdeveniments cardíacs, trombosi venosa i mort entre els pacients joves que requereixen ingrés.

En els 2.327 pacients menors de 50 anys, 58 van patir ictus o infart de miocardi i 37 trombosis venosa. De fet, si la mortalitat global de l’estudi és del 2,3% s’eleva a 12,5% en el grup de pacients amb afectació pulmonar que condiciona la respiració. L’estada hospitalària en aquests pacients també és més llarga, fins a set dies.

Igualment l’estudi confirma que els pacients amb obesitat, abús d’alcohol i apnea del son, ingressats per coronavirus, multipliquen per dos el risc de presentar fracàs respiratori.