Reforma del Codi Civil

Els pares denunciats per maltractament no podran visitar els seus fills a partir d’aquest divendres

  • L’objectiu d’aquesta mesura és donar als jutges les eines necessàries per poder modular els règims de visites de forma ràpida

Els pares denunciats per maltractament no podran visitar els seus fills a partir d’aquest divendres, 3 de setembre, amb l’entrada en vigor de la reforma del Codi Civil que ha sigut introduïda en la llei que capacita jurídicament les persones amb discapacitat.

L’objectiu d’aquesta mesura és donar als jutges les eines necessàries per poder modular els règims de visites de forma ràpida, de cara als processos actuals més llargs, si creu que aquesta decisió és el més adequat atenent l’interès superior del nen.

La norma, que va ser aprovada en el Congrés el 20 de maig, inclou una nova redacció de l’article 94 del Codi Civil, que es va introduir, a través d’una esmena del PSOE i recull que «no procedirà l’establiment d’un règim de visita o estada, i si existís se suspendrà, respecte del progenitor que estigui incurs en un procés penal iniciat per atemptar contra la vida, la integritat física, la llibertat, la integritat moral o la llibertat i indemnitat sexual de l’altre cònjuge o els seus fills».

«Tampoc serà procedent quan l’autoritat judicial adverteixi, de les al·legacions de les parts i les proves practicades, l’existència d’indicis fundats de violència domèstica o de gènere. No obstant, l’autoritat judicial podrà establir un règim de visita, comunicació o estada en resolució motivada en l’interès superior del menor o en la voluntat, desitjos i preferències del més gran amb discapacitat necessitat de recolzaments i prèvia avaluació de la situació de la relació paternofilial», continua la redacció.

Finalment, l’article recull que «en cap cas procedirà l’establiment d’un règim de visites respecte del progenitor en situació de presó, provisional o per sentència ferma, acordada en procediment penal pels delictes previstos en el paràgraf anterior».

Aquesta norma es va aprovar en el Congrés en la mateixa sessió del ple en què es va donar llum verda a la llei que capacita jurídicament les persones amb discapacitat en la qual es recull aquesta modificació i que també entra aquest divendres en vigor.

El PSOE va justificar la introducció d’aquesta esmena arran de l’acordat en el Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere, aprovat el 2017, en matèria de menors víctimes d’aquesta xacra, així com en altres mesures similars que sí que estan incloses en la llei de protecció a la infància.