Plans de cap de setmana

Torna la calor però amb risc de precipitacions al Pirineu i la costa

  • No es descarta que alguna tempesta «pugui ser intensa»

  • També es podria estendre algun xàfec a zones de Catalunya i fins i tot a zones costaneres

El cap de setmana estarà marcat per l’anticicló, que motivarà un temps sec i assolellat i amb temperatures caloroses per a l’època, tot i que s’esperen algunes precipitacions al nord i tempestes a l’est de la Península, segons ha informat l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

El portaveu de la Aemet, Rubén del Campo, ha assenyalat que el cel només estarà ennuvolat a l’extrem nord, on s’esperen plovisquejos o pluges febles a conseqüència del pas d’un front «esfilagarsat».

En aquesta àrea creixeran els núvols d’evolució, igual que al terç oriental peninsular, que podran desembocar en tempestes que, en general seran «aïllades i ocasionals». No obstant, no descarta que alguna en pugui ser més intensa.

A més, ha precisat que la probabilitat més elevada que hi hagi xàfecs serà a l’entorn del Pirineu, al Sistema Ibèric i a les serres del sud-est peninsular. També afegeix que es podria estendre algun xàfec a zones de Catalunya i fins i tot a zones costaneres o pròximes a la costa.

«L’ambient serà, a grans trets, calorós durant el cap de setmana, amb una pujada de les temperatures divendres molt acusada al terç nord», afirma Del Campo, que apunta que la pujada de les temperatures continuarà dissabte per les regions mediterrànies i per la meitat sud. Ja diumenge, els termòmetres pujaran, sobretot per l’oest, mentre que aquell dia ja baixaran pel terç nord

Es tracta de temperatures superiors a les normals per a aquesta època de l’any a bona part de l’est i sud de la Península, ja que se situaran entre tres i cinc graus centígrads per sobre dels valors climatològics habituals per aquestes dates.

No obstant, el portaveu ha assenyalat que en alguns punts dispersos arribaran a ser entre cinc i deu graus per sobre del normal. Aquestes diferències suposen que se superaran els 35 graus centígrads (ºC) de màxima a la conca de l’Ebre, punts de Mallorca, la zona centre i la meitat sud i a les valls del Tajo, el Guadiana i el Guadalquivir.

«Ja som a la segona quinzena d’agost i es nota que les nits són més llargues, de manera que en condicions normals com les actuals, és a dir, fora d’una situació d’onada de calor, refresca una mica més a la nit i això permet un descans millor», ha dit

Nits tropicals

Això no treu que es registrin nits tropicals, amb temperatures mínimes superiors a 20 ºC a la costa mediterrània, valls dels grans rius i potser a grans ciutats de l’altiplà sud per l’efecte de l’illa de calor urbana, que fa que la temperatura no baixi tant en aquesta zona central de les grans ciutats com en zones rurals pròximes.

Respecte als últims dies ha informat que dijous les temperatures van ser fresques a la meitat nord i més caloroses al sud, on es van superar els 36 o 37 ºC, especialment a les valls dels grans rius del vessant atlàntic.

Dilluns i dimarts

Després del cap de setmana de temps estable, el portaveu de l’agència meteorològica ha avançat que dilluns i dimarts augmentarà la inestabilitat, que es traduirà en més nuvolositat al centre sud i est de la Península, on hi haurà possibles xàfecs i tempestes que estaran repartits de forma irregular. No obstant, preveu que els més probables tinguin lloc en zones de muntanya i especialment al Pirineu i sistemes Central i Ibèric, tot i que els xàfecs es podran estendre a zones planes.

Les temperatures pujaran al nord i a l’oest de la Península, mentre que baixaran per l’est i el sud, tot i que en general seguirà l’ambient calorós per a l’època, sobre tot el dilluns i dimarts a l’oest i al sud peninsular.