Efecte del canvi climàtic

Una intrusió de pols sahariana acompanya l’onada de calor a Espanya

  • L’aire procedent del nord de l’Àfrica ha enfosquit el cel a l’est peninsular i les Balears

  • El fenomen ha provocat que les precipitacions fossin de fang

05.03.2021. Barcelona. Contaminació i calitja per pols en suspensió del Sàhara. Foto Robert Ramos / Robert Ramos (Delegaciones)

L’onada de calor que aquesta setmana fueteja Espanya i Europa ha portat una intrusió de pols sahariana que ha enfosquit el cel en molts punts i ha dificultat la respiració a les persones amb patologies prèvies. Aquest aire procedent del nord de l’Àfrica és el mateix que en moltes ocasions provoca episodis de contaminació a l’àrea metropolitana de Barcelona.

Catalunya, on aquest dimarts la Generalitat ha decidit imposar restriccions de mobilitat i en les activitats d’oci per minimitzar el risc d’incendis, és un dels llocs on la calima s’ha estès. En els punts en els quals, a més, ha plogut (tot i que fos molt poc), el fang s’ha deixat veure als cotxes, vidrieres i altres superfícies. El fenomen de la calima, més habitual a les Canàries, s’ha concentrat sobretot a l’est peninsular i les Balears.

Els incendis d’Algèria hi influeixen

L’enorme núvol de pols del Sàhara ha dificultat la visibilitat deixant el cel entre blanc i marró. El cel blanquinós per la pols sahariana també podria ser conseqüència dels devastadors focs que s’estan produint a Algèria, segons alguns experts.

Aquesta circumstància es pot prolongar en els pròxims dies, sumada a les altes temperatures. La concentració de partícules en suspensió en l’aire (conegudes com a PM 10 i que es mesuren en micrograms per metre cúbic) seran elevades en els pròxims dies.

Augment de risc cardiovascular

El març d’aquest any, un equip d’investigadors canaris va revelar que l’exposició a la calima està associada directament a un augment en els risc de mort per accident cardiovascular. L’estudi situa en un 2% l’augment del risc de mort a causa d’aquestes causes.

El canvi climàtic és un dels orígens d’aquesta intrusió de pols, segons els especialistes.