Queixes de comunitats del PP

El repartiment de vacunes i la tercera dosi marquen l’Interterritorial de Salut

El Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut fa aquest dimecres una nova reunió en la qual el PP preguntarà pels criteris en el repartiment de vacunes després que Galícia hagi lamentat no comptar amb cap de les dosis addicionals previstes per a aquest mes d’agost.

El ‘conselleiro’ de Sanitat, Julio García Comesaña, ha centralitzat les crítiques considerant que el sistema de vacunació de la comunitat està sent «durament atacat per rebre la meitat de dosis de Moderna previstes i cap dels 3,4 milions de les addicionals de Pfizer anunciades pel Govern, cosa que ha obligat a fer una «reprogramació».

«Hem de fer una protesta, estem decebuts», va afirmar ahir Comesaña, que va demanar conèixer el criteri de repartiment i «homogeneïtzar» el nombre de dosis que rep cada comunitat fent un «ajust» a la que més ha rebut, que «no és Galícia».

Però el delegat del Govern en aquesta comunitat, José Miñones, va afegir que a aquesta comunitat «li toca ser solidària», igual que els altres territoris ho van ser amb ella, amb Astúries i amb Castella i Lleó al principi per tenir una població envellida.

En l’arrencada de la campanya, quan es van prioritzar les persones grans i el personal sanitari, el repartiment es va fer en funció de la població envellida, però des de maig es fa segons la població general. «El criteri serà a partir d’ara la població que marca l’Institut Nacional d’Estadística», va remarcar la ministra de sanitat, Carolina Darias.

A mitjans de juliol, davant l’increment de les remeses de Moderna, que van passar de 414.000 a 474.000 dosis setmanals i la previsió que a l’agost es duplicarien a més de 900.000, Sanitat va informar els consellers que es faria un reajustament en la distribució per compensar aquelles que en van rebre menys al principi per tenir població més jove.

D’aquesta manera, segons va explicar fa unes setmanes la ministra, l’excedent de Moderna s’ha anat destinant a les comunitats que estan «lleugerament per sota de la seva ràtio de població» general i a aquelles que estan assumint més desplaçats per les vacances.

No obstant, en la roda de premsa de dimecres passat, Darias va informar que la remesa de Moderna finalment es minoraria, tot i que el descens es veuria contrarestat per la partida extra de Pfizer, de la qual Espanya ja ha rebut una primera tanda d’1,1 milions.

El debat de la tercera dosi

A més del repartiment de vacunes, a la taula de debat hi ha també la tercera dosi, que en alguns sectors com les residències reclamen per als grans i que secunden comunitats com Madrid; no obstant, el Ministeri ha dit en altres ocasions que cal esperar reunir més evidència científica per saber quan i a qui.

Comunitats com Múrcia ja van exposar la passada setmana la petició de fer un estudi d’immunitat per conèixer amb garanties la necessitat d’aplicar una tercera dosi i a qui.

En aquesta mateixa idea ha insistit aquest dimarts la vicesecretària de Política Social del Partit Popular, Ana Pastor, que ha instat el Govern a seguir criteris sanitaris i científics en lloc de guiar-se per la «propaganda» i la «frivolitat».

Juntament amb la vacunació, el Govern central i els autonòmics faran un repàs a la situació epidemiològica, que continua reflectint una tendència al descens de la incidència sense que això es tradueixi encara en una millora als hospitals, que compten amb un 8,4% dels llits ordinaris i el 21,5% de les ucis dedicades a pacients Covid.