Dissenyador de la vacuna d’AstraZeneca

Expert d’Oxford veu la immunitat de grup impossible amb la variant delta

  • Andrew Pollard va afirmar davant un comitè parlamentari que els programes de vacunació no s’han de basar en la idea d’aconseguir aquesta «immunitat de grup»

El director del Centre de Vacunes d’Oxford, Andrew Pollard, va advertir aquest dimarts que aconseguir la immunitat de grup davant el coronavirus «no és una possibilitat» quan la variant delta es fa dominant.

Pollard, que va liderar el disseny de la vacuna d’AstraZeneca contra la Covid-19 juntament amb la immunòloga Sarah Gilbert, va afirmar davant un comitè parlamentari que els programes de vacunació no s’han de basar en la idea d’aconseguir aquesta «immunitat de grup».

«Sabem perfectament que amb l’actual variant del coronavirus, la delta, [el virus] continuarà infectant les persones que s’han vacunat i això significa que qualsevol persona que encara no s’hagi vacunat, en algun moment, es trobarà amb el virus», va dir el científic als diputats.

Va declarar, a més, que en el futur podria sorgir «una variant que potser fins i tot es transmeti millor entre poblacions vacunades», per la qual cosa «això atorga encara més raons per no centrar els programes de vacunació en la immunitat de grup».

Pollard pensa que d’aquí a sis mesos es produirà al Regne Unit una «fase de consolidació» en la lluita contra el virus i que la Covid passarà d’«epidèmia» a un mal «endèmic».

L’agència de salut pública d’Anglaterra (NHS England) va publicar la setmana passada un informe en el qual adverteix que hi ha indicis que «els nivells del virus en les persones vacunades que s’infecten amb la delta poden ser similars als que es detecten en persones sense vacunar», situació que afavoreix la transmissió del patogen.

Dels aproximadament 1.500 pacients hospitalitzats amb la variant delta al Regne Unit des del 19 de juliol, el 55,1% no estaven vacunats, mentre que el 34,9% havien rebut la pauta completa, va assenyalar aquest informe.