Una de cada tres residències, afectades per coronavirus

  • Més del 12% tenen un brot actiu, i en el 20% el virus ja està controlat i l’espai, sectoritzat

  • La Generalitat afirma que la majoria dels afectats no tenen símptomes o el passen molt lleu

  • La setmana passada van morir 73 persones que viuen en residències i 78 van ingressar en un hospital

Creixen, una setmana més, els casos actius de coronavirus en residències d’avis, persones amb discapacitat i trastorns de salut mental. La Conselleria de Drets Socials ha fet públic l’últim recompte de dades de dilluns passat, dos d’agost, i afirmen que un terç dels geriàtrics tenen un cas de coronavirus. En total, hi ha 815 residents infectats, menys del 2% del total, i pràcticament no tenen símptomes o en tenen molt lleus. D’aquests, 78 han hagut d’ingressar a l’hospital i 73 han mort.

Les residències per a la tercera edat són els centres amb més afectació del virus. Són 337 residències les que tenen un brot actiu (ja sigui controlat o no) i hi ha 815 avis infectats. Respecte al total, són el 33% els centres afectats, tot i que els contagiats suposen menys del 2% del total. No obstant, es tracta d’una expansió progressiva. La setmana anterior eren el 28% els centres afectats, i l’anterior, el 18%. Molt menor és l’afectació en centres de persones amb discapacitat i problemes de salut mental. En els primers hi ha 95 residents afectats en 28 centres, i en els segons són set casos en quatre residències.

L’evolució de la pandèmia també es veu en les hospitalitzacions i la mortalitat. Malgrat ser molt menor que en la primera onada, ja són 73 les persones que han mort en alguna residència a Catalunya per coronavirus i 78 les persones que estan ingressades a l’hospital. La setmana passada es van comptar 30 defuncions i 64 hospitalitzacions, i l’anterior es van sumar 21 ingressos hospitalaris però cap mort.

Un cuidador a l’uci

La presència del virus també la pateixen els cuidadors d’aquests centres. Un total de 688 treballadors s’han infectat de coronavirus, representen menys del 2% de la plantilla. Sis han hagut d’ingressar en l’hospital i un segueix a l’uci des de la setmana passada. La majoria dels professionals infectats treballen en geriàtrics, 177 en residències de persones amb discapacitat i cinc en centres de salut mental.

La campanya de vacunació ha ajudat que aquestes males dades siguin ínfimes, comparades amb l’afectació del virus abans que els interns poguessin accedir a les injeccions. L’abril del 2020, diàriament es van arribar a comptar 200 defuncions dins dels geriàtrics. El 94,6% de les persones que viuen en residències tenen la pauta completa de la vacuna contra el coronavirus, i també compten amb dues dosis el 84,2% dels treballadors. Durant la setmana passada, a més, la Generalitat va fer 13.900 tests PCR i 3.002 proves d’antígens tots els centres residencials, cosa que va permetre detectar un 4,35% de casos positius.

Aquest episodi d’empitjorament de les dades epidemiològiques ha portat la Generalitat a mantenir les mesures restrictives als geriàtrics dues setmanes més. Els familiars que volen entrar a visitar els avis ho poden fer si el centre és verd, és a dir, on no hi ha casos de coronavirus, i amb un test d’antígens previ que demostri que no estan infectats. A més, estan prohibides les sortides a l’exterior, tret que els familiars es facin càrrec dels avis o dependents durant, almenys, tres dies. També es mantenen tancats aquells centres de dia que comparteixen espai, i plantilla, les residències nocturnes.