Canàries demana al TSJ el toc de queda per a Tenerife

El Govern de les Canàries ha acordat aquest dijous sol·licitar permís al Tribunal Superior de Justícia de la comunitat per reposar el toc de queda a les illes en nivell d’alerta 3 (semàfor vermell), en aquest moment només Tenerife, amb efectes des de les 0.30 fins a les 6.00 de les matinada.

L’Executiu canari ha acordat a més prendre altres mesures preventives addicionals, com la reducció d’aforaments en centres comercials o el tancament preventiu des de les 20.00 hores dels espais com parcs o platges on s’estimi que es poden organitzar ‘botellons’ o congregacions multitudinàries similars, ha explicat el conseller de Sanitat del Govern de les Canàries, Blas Trujillo.

Quant als nivells d’alerta, només Gran Canària canvia de nivell: puja d’1 (semàfor verd) a 2 (taronja), tant per l’augment de casos a l’illa, com pel pes creixent que té la variant delta, que ja suposa el 40% dels nous contagis.

Les dades publicades aquest dijous per la Conselleria de Sanitat del Govern de les Canàries recollien 513 nous casos de Covid-19 en les últimes 24 hores, de tal manera que els casos acumulats a les illes s’eleven a 63.812, si bé no s’ha hagut de lamentar morts per tercera jornada consecutiva, i el total d’òbits s’ha quedat en 791.

Per a Trujillo la limitació de la mobilitat permetria «ajudar» certes aglomeracions. Va afegir que aquesta mesura «no xoca» amb altres adoptades, tals com que l’hostaleria pugui funcionar fins a les 00.00 hores; el transport públic urbà i interurbà rebaixi l’aforament al 33%; prohibició de begudes alcohòliques minoristes a partir de les 20.00 hores; així com tancament d’espais on es puguin produir aglomeracions, tals com parcs, platges; o la rebaixa d’aforament en espais tancats, entre d’altres.

El Servei Canari de la Salut (SCS) ha sol·licitat formalment a l’Estat la incorporació immediata de 26 rastrejadors militars a la seva estructura del SCS per enfortir el sistema de rastreig canari davant l’increment de casos, especialment a les illes de Tenerife, Gran Canària i Fuerteventura.

Canàries compta amb una xarxa de rastreig consolidada que ha aconseguit uns indicadors de traçabilitat superiors al 70 per cent. Malgrat tenir una plantilla dimensionada per cobrir noves demandes, el SCS ha sol·licitat aquest recolzament extern davant la possibilitat d’un increment explosiu en la incidència, tal com ha ocorregut en altres comunitats autònomes com Cantàbria o Castella i Lleó.

A més, el perfil del cas actual difereix substancialment del cas tradicional, ja que el major nombre de contagis es presenta en població jove i aquest fet necessita d’una nova adaptació en l’abordatge de les entrevistes als positius i contactes estrets, cosa que exigeix una formació específica per desenvolupar noves capacitats i habilitats en l’entrevista.

El 80% dels contagiats a les illes Canàries durant l’última setmana té menys de 45 anys, segons ha informat aquest dijous la Conselleria de Sanitat, que afegeix que els grups d’edat que presenten actualment la incidència més gran acumulada (IA) a set dies són els de 15 a 29 anys.