Dues hores de trasllat en llitera

Rescatat en estat crític un escalador a Setcases

L’home va tenir una caiguda de 10 metres i, a causa de la boira, va haver de ser evacuat per terra

Un escalador es troba en estat crític després de tenir una caiguda de deu metres d’altura a Setcases (Ripollès, Girona). Segons els Bombers els fets van tenir lloc aquest dimarts a la tarda, a la Coma de l’Orri, a la zona de la Piràmide del Canal de l’Aigua.

Després de tenir la caiguda, l’escalador que l’acompanyava va baixar fins a un sortint de mitja paret, on el va deixar estable i, llavors, va descendir per poder trobar cobertura i donar l’alerta. Fins al lloc es va desplaçar, en un primer moment, l’helicòpter del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers, però, a causa de la boira, se’l va haver de rescatar per terra i portar en llitera durant un trajecte de dues hores. Va ser traslladat a l’Hospital Josep Trueta de Girona.

Descartat l’helicòpter

Inicialment es van desplaçar al lloc tres dotacions aèries del GRAE i una de terrestre. Davant les dificultats del rescat, es van acabar desplaçant quatre dotacions més. Els efectius van escalar fins on era el ferit, que presentava ferides greus, i el van estabilitzar i preparar per a una evacuació en helicòpter. Finalment, van haver de descartar la maniobra a causa de l’espessa boira i els efectius van fer baixar la llitera amb el ferit per la paret.

Una vegada a terra ferma, utilitzant dos tipus de llitera, una de les quals, amb rodes, el van poder evacuar fins a l’aparcament de la carretera de Vallter, a més de dues hores a peu del punt del rescat. Allà els esperava una ambulància del SEM, que el va evacuar a l’Hospital Josep Trueta de Girona en estat crític.