Agressió homòfoba

La policia deté dos nois i una noia com a presumptes autors de la pallissa mortal a Samuel Luiz

  • Els detinguts tenen entre 20 i 25 anys i resideixen a la Corunya

  • La Policia Local va identificar la mateixa nit del crim dos implicats gràcies a testimonis

  • ¿Què es considera un delicte d’odi? Què hem de fer en cas de patir-ne un

CARLOS PARDELLAS

Les investigacions portades a terme pel Cos Nacional de Policia van conduir aquest dimarts a la detenció de tres persones, amb edats entre els 20 i els 25 anys i amb residència a la Corunya, com els presumptes autors de l’agressió violenta que va acabar amb la vida de Samuel Luiz a la matinada de dissabte passat. La informació va ser feta pública per la policia a mitja tarda i citava que les indagacions continuen fins que s’aclareixi per complet el succeït, així com que és possible que hi hagi noves detencions en les pròximes hores.

La Delegació del Govern a Galícia va detallar que les detencions es van efectuar al llarg del matí i a primeres hores de la tarda d’avui, així com que la investigació es desenvolupa sota secret de sumari per ordre del jutjat. El treball de la policia se centra en les declaracions dels testimonis i en el visionament de les imatges captades per telèfons mòbils, càmeres de la Policia Local i d’entitats privades situades a la zona on es va produir l’agressió.

El delegat del Govern, José Miñones, va agrair el treball de la Brigada Provincial de la Policia Judicial de la Direcció Superior de Galícia, amb seu a la Corunya, i va apel·lar a la «responsabilitat i la prudència per deixar treballar la Policia Nacional en la resolució d’aquest cas». «L’hi devem a la nostra societat i l’hi devem sobretot a la família del Samuel», va manifestar Miñones.

Els antecedents delictius d’un dels joves implicats en l’agressió van fer possible que la Policia Local l’identifiqués gràcies a les primeres declaracions dels testimonis al lloc dels fets. Malgrat que els delictes comesos per aquesta persona són d’escassa importància, els agents municipals van saber de seguida que es tractava d’un dels involucrats, cosa que va permetre localitzar-lo i prendre-li declaració, així com arribar a altres implicats. Un altre dels participants en la pallissa va poder ser identificat perquè era conegut per un testimoni de l’agressió, que fins i tot va facilitar una fotografia seva que apareixia en el seu compte d’Instagram, cosa que va facilitar la seva localització.

Res de bandes llatines

Davant els rumors difosos a través de les xarxes socials que els agressors formen part d’una banda llatina, fonts pròximes al cas neguen amb rotunditat aquest aspecte. En relació amb les afirmacions de la jove que acompanyava el Samuel en el moment de l’agressió que l’home que el va colpejar li va dir «maricon» al creure que l’estava gravant amb el telèfon, l’atestat elaborat per la Policia Local aquella mateixa matinada no reflecteix aquesta declaració que després va fer pública a través dels mitjans de comunicació, tot i que la noia es trobava aquella nit en un estat de gran excitació i pot ser que oblidés algun dels detalls, indiquen les mateixes fonts.

A continuació es detallen els fets que es coneixen fins al moment sobre l’incident ocorregut a Riazor i sobre la investigació per detenir les persones que suposadament van ser les responsables de la mort del Samuel.

L’origen. Joves que procedeixen d’una discoteca de la zona de San Roque transiten cap a les tres de la matinada de dissabte passat pel passeig marítim. A l’altura de la caseta de socorrisme de la platja de Riazor, Samuel Luiz i la seva amiga i companya de feina Lina efectuen una videotrucada a la seva amiga Vanesa, a qui mostren a través del telèfon l’aspecte del carrer a aquella hora. En aquell moment, un jove es dirigeix a Samuel i l’increpa: «Para de gravar-nos si no vols que et mati, maricon», li crida, mentre que el Samuel contesta: «¿Maricon de què?» segons han declarat les seves amigues. Malgrat que miren d’explicar-li que no l’estan gravant, aquesta persona empeny el Samuel i li clava diversos cops que el fan caure a terra. L’agressió s’interromp gràcies a la intercessió d’un altre jove que s’hi interposa. El Samuel demana llavors a la Lina que li busqui el seu telèfon, ja que creu haver-lo perdut al caure, per la qual cosa la jove s’allunya uns metres.

El tumult. La Lina, segons han relatat els acompanyants del jove, mira de trobar el telèfon del Samuel, però mentrestant l’agressor torna en companyia d’uns sis joves amb la intenció de tornar a colpejar-lo, per la qual cosa mira de fugir i travessa l’avinguda de Buenos Aires. A l’altura del número 2 l’encerclen i comencen a donar-li cops i a trepitjar-lo a terra fins a deixar-lo inconscient. Malgrat que hi ha diversos testimonis als voltants i que la Lina els demana ajuda, ningú s’atreveix a socórrer l’agredit davant la violència amb la qual es comporten els atacants.

L’assistència. Quan els agressors abandonen el lloc, el Samuel ja ha perdut el coneixement a conseqüència dels cops. Un home s’acosta a ell i el posa de costat sobre el terra, la coneguda com a posició de seguretat. La mateixa Lina, que com el Samuel és auxiliar d’infermeria, li proporciona la primera assistència, però les lesions patides pel jove són d’extrema gravetat. Quan arriben els serveis sanitaris d’emergències, miren de reanimar-lo durant més d’una hora, però el Samuel es troba ja en estat crític. L’equip del servei 061 decideix pujar-lo a l’ambulància i transportar-lo a l’Hospital Universitari, on mor al cap de poc temps després dels importants danys soferts en l’agressió, tot i que encara no s’ha fet pública l’autòpsia, que determini quina va ser la causa de la mort.

Primeres indagacions. La Policia Local és la primera que acudeix al lloc després de conèixer-se els fets i busca entre els testimonis dades que permetin identificar els autors de l’agressió. Un dels presents proporciona la descripció d’un dels participants que revela als agents que es tracta d’un jove a qui se li atribueixen alguns petits delictes, cosa que facilita la seva localització posterior. Un altre testimoni assenyala que un altre dels agressors és conegut seu i que té una imatge seva en el seu compte d’Instagram. Les dues identificacions fan possibles les d’altres participants en l’agressió, per la qual cosa el Cos Nacional de Policia pren declaració a la comissaria de Lonzas a un total de 15 persones entre testimonis i sospitosos.

La reacció. La violenta mort del Samuel va generar immediatament una cascada de solidaritat amb la seva família i amistats que es va traduir en incomptables missatges a les xarxes socials i en intervencions de representants públics en els mitjans de comunicació. Malgrat que les autoritats adverteixen que, de moment, es desconeix si es tracta d’un delicte d’odi contra una persona per la seva orientació sexual, nombrosos col·lectius interpreten que l’agressió va tenir el seu origen en el fet que el Samuel era homosexual. Dilluns el Concello va convocar un minut de silenci a la plaça de María Pita com a mostra de repulsa per la mort del Samuel, tot i que és a la tarda quan es porta a terme una concentració multitudinària al mateix lloc en què participen milers de persones. La notícia arriba, a més, a una transcendència no només nacional, sinó internacional, ja que la salvatge agressió patida pel Samuel i la reacció de la ciutadania corunyesa davant aquesta són publicades per mitjans de tot el món.