Els nous reptes d’Igualtat: rebaixar l’IVA de compreses i bolquers i acabar amb la violència obstètrica

  • L’acabada de nomenar directora de l’Institut de les Dones aposta per una «taxa morada» que rebaixi al 5% l’IVA dels productes higiènics femenins i dels preservatius

  • El ministeri estudia incloure en la reforma de la llei de l’avortament un article que prohibeixi la violació dels drets reproductius i sexuals durant el part

A més de la ‘llei sí és sí’ contra les violències sexuals, que està a punt de ser enviada a les Corts, o la polèmica ‘llei trans’, que enfronta el Ministeri d’Igualtat amb l’ala socialista del Govern central, el departament dirigit per Irene Montero té al cap impulsar en els pròxims mesos altres iniciatives de pes, segons ha avançat aquest dimecres la nova directora de l’Institut de les Dones, Antonia Morillas, en una trobada amb els mitjans de comunicació abans de prendre possessió del nou càrrec.

Entre d’altres, destaca una reforma de la llei de l’avortament que deroga la modificació impulsada pel PP el 2015 i que va prohibir interrompre l’embaràs a les dones d’entre 16 i 17 anys sense permís patern, tal com ja havia anunciat la ministra d’Igualtat. La novetat és que aquesta modificació podria incloure un títol sobre els drets reproductius, en què es prohibeixi a Espanya l’anomenada violència obstètrica, definida per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com el tracte irrespectuós i ofensiu durant el part.

Segons ha explicat Morillas, «hi ha pràctiques com l’episiotomia [incisió que es fa al perineu femení per facilitar la sortida del nadó] que no estan justificades en tots els casos». Així mateix, es considera violència obstètrica el tacte realitzat per més d’una persona, l’ús de fòrceps, el raspatge de l’úter sense anestèsia i una altra sèrie de comportaments a la sala de parts que seran revisats pel Ministeri d’Igualtat, amb el recolzament d’experts i associacions especialitzades, per establir quins es prohibeixen i quins no a la llei.

Així mateix, és previsible que la reforma de la llei de l’avortament inclogui mesures per garantir la seguretat i la intimitat de les dones que acudeixen a les clíniques acreditades a sotmetre’s a la intervenció, tal com es recull en l’acord de Govern.

Reforma fiscal

D’altra banda, Morillas ha apostat per implantar a Espanya una «taxa morada» que suposi la reducció de l’IVA dels productes d’higiene femenina, les copes menstruals, els preservatius i els bolquers, tant de nens com d’adults, al 5%. Tant el PSOE, com Podem i altres partits d’esquerra han advocat perquè l’IVA de les compreses i tampons, completament necessaris en la vida de les dones, tributin el 4%, en lloc del 10%, però la mesura no es va incloure en els últims pressupostos.

Segons la directora de l’Institut de les Dones, existeix una directiva europea que ho impedeix, perquè no inclou els productes d’higiene femenina dins dels beneficiats amb un impost superreduït, per això la proposta, per als pròxims pressupostos generals, és que tributin al 5%.

Maternitat subrogada

Així mateix, el Ministeri d’Igualtat considera la maternitat subrogada, prohibida en la legislació espanyola, una forma d’explotació reproductiva. I, en consonància, impulsarà canvis legislatius perquè les agències que ofereixen la possibilitat de ser pare o mare a través dels anomenats ‘ventres de lloguer’ en altres països no es puguin anunciar a Espanya.