¿Qui és Loki, el déu nòrdic que dona nom a l’operació dels Mossos a Girona?

  • Mossos i Policia desmantellen una xarxa que falsificava carnets de conduir

Mosso i Policia Nacional han desmantellat una xarxa que falsificava carnets de conduir a Girona. L’operació policial portava el nom de Loki. ¿Però qui és Loki? Es tracta d’un déu de la mitologia nòrdica relacionat amb el frau i també d’un superbrivall de Marvel.

El déu nòrdic és fill de dos gegants, Farbauti i Laufey, i té dos germans. A les eddas, compilacions d’històries vinculades a la mitologia nòrdica, se’l coneix com «l’origen de tot frau». Loki es passejava entre els déus i finalment el van capturar els Æsir, els déus més importants del panteó nòrdic, i el van lligar a tres roques. La profecia explica que s’alliberarà per combatre contra els déus a Ragnarök, la batalla de la fi del món.

Es tracta d’un personatge mitològic perquè no se’l sol considerar una deïtat, ja que no es reconeix que se li reti culte. Tot i així, actualment existeixen alguns grups neopagans, anomenats Lokians, que el segueixen, per la qual cosa es pot considerar també un déu menor.

Loki Laufeyson és un dels superbrivalls dels còmics nord-americans editats per Marvel Comics. Aquest personatge és obra de l’escriptor Stan Lee, el guionista Larry Lieber i el dibuixant Jack Kirby. Es va conèixer el 1949, a ‘Venus #6’, i va aparèixer de nou el 1962, a ‘Journey into Mystery’. Loki de vegades és l’enemic del superheroi Thor, sent en moltes ocasions l’antiheroi, i es basa en el déu nòrdic esmentat.

El superbrivall s’ha inclòs a diferents sèries, la sèrie de 4 números ‘Loki’, del 2004; a ‘Loki: Agent of Asgard’, del 2014, a ‘Vote Loki’, del 2016, etc. També s’ha representat en sèries de televisió, videojocs, pel·lícules, etc. vinculades a Marvel.