La pandèmia a Catalunya

El Govern avisa a Sanitat sobre AstraZeneca: «O actuen o actuarem nosaltres»

Els metges catalans recolzaran Salut si decideix subministrar aquesta vacuna a més grans de 55 anys

Argimon descartava dimecres incomplir de manera unilateral el criteri del ministeri

La consellera de Salut, Alba Vergés, i el secretari de Salut Pública de Catalunya, Josep Maria Argimon, han tornat a demanar al Ministeri de Sanitat que replantegi la seva estratègia de vacunació i permeti utilitzar la vacuna d’AstraZeneca per a més grans de 55 anys, i avisen: «O actuen o actuarem nosaltres». El Govern recorda que França, Alemanya, Suècia, Itàlia, Grècia, Bèlgica i Andorra són alguns dels països europeus que les últimes setmanes han aixecat el veto a aquesta vacuna per a les persones grans, després de recents estudis que avalen la seva eficàcia. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) també recomana utilitzar-la per a més grans de 65 anys. No obstant, Espanya manté el criteri d’utilitzar l’injectable d’Oxford a població d’entre 18 i 55 anys.

«El Ministeri de Sanitat ha de tenir més cintura, adaptar-se a les noves evidències i agilitar la decisió. Només una administració sense competències com el ministeri és capaç de no aportar agilitat a la presa de decisions», remarquen Vergés i Argimon en un article publicat a ‘La Vanguardia’. «Amb Astra tenim clar que no podem esperar gaire més. Ens juguem la salut dels nostres ciutadans. Així, doncs, o actuen ells o actuarem nosaltres», conclouen.

El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, ha assegurat aquest dimarts que els metges catalans sonaran suport al Departament de Salut si decideix desobeir el Ministeri de Sanitat i subministrar la vacuna de AstraZeneca a més grans de 55 anys. Padrós s’ha manifestat en aquest sentit en una entrevista a Catalunya Ràdio, d’acord amb el ja expressat fa dies pel col·lectiu mèdic català, que instava Salut a posar aquesta vacuna «a tots els grups d’edat» si el ministeri no canviava de criteri. 

Sobre aquest tema es va pronunciar dimecres el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que, tot i ser partidari de subministrar la vacuna d’AstraZeneca a majors de 55 anys, descartava fer-ho de manera unilateral: «Amb les vacunes no es fan DUI [declaració unilateral d’independència]; les DUI es fan amb altres arguments; el que nosaltres posem sobre la taula són evidències científiques i esperem evidències que diguin el contrari», ha remarcat.

Metges i científics espanyols també han reclamat al comitè que fixa els criteris per a la campanya d’immunització que revisi el seu actual límit de 55 anys. És, segons l’opinió dels experts, una mesura de fàcil adopció i que permetrà accelerar el ritme de vacunació a Espanya. Però el Ministeri de Sanitat de moment no està per a res.