L’activitat gripal, per sota de l’esperat

Primer cas de grip a Catalunya i vuitè a tot Espanya des de l’inici de la temporada

El virus circula de manera «esporàdica» en comparació amb els gairebé 8.000 contagis registrats fa un any

La grip circula de manera «esporàdica» a Espanya després que Catalunya hagi notificat aquesta setmana un cas, que s’eleven a vuit a tot Espanya des de l’inici de la temporada davant els gairebé 8.000 que hi havia l’any passat per aquestes dates, segons l’informe setmanal de Vigilància de la Grip i altres virus respiratoris.

En concret, el primer cas de virus de la grip d’aquesta temporada a Catalunya correspon a un home de 35 anys amb grip de tipus B, segons el Departament de Salut en el seu Pla d’informació de les infeccions respiratòries agudes, temporada 2020-2021.

En concret, s’han notificat set deteccions de virus de la grip procedents de mostres no sentinella: 4 virus tipus B i 3 virus tipus A (un A(H3N2), un A(H1N1)pdm09 i un ANS); i la de Catalunya tipus B, a partir de mostres sentinella obtingudes en la vigilància d’infeccions respiratòries agudes (IRAs) en Atenció Primària.

Salut preveu que en aquesta setmana i la següent (8 i 9 de l’any 2021) les taxes d’incidència de la síndrome gripal es mantinguin en un nivell basal, amb una taxa global esperada de 2,6 i 3,8 casos per 100.000 habitants.

D’aquesta manera, el virus circula de manera «esporàdica» a Espanya, quan en la mateixa setmana del 2020 s’havia arribat a una incidència acumulada de 163,1 casos per 100.000 habitants, amb 2.079 deteccions sentinella (el sistema específic d’investigació epidemiològica i vigilància de salut pública) de virus gripals i 5.714 no sentinella, un total de 7.793.

L’activitat gripal, per sota de l’esperat

A nivell mundial, malgrat un augment en la freqüència de diagnòstics de grip en alguns països, l’informe destaca que l’activitat gripal es manté en nivells més baixos de l’esperat per a aquesta època de l’any.

Des de l’inici de la temporada, a Europa 621 de les 338.252 mostres no sentinella han sigut positives per a grip.

El Centre Europeu per a la Detecció i el Control de Malalties (ECDC) assenyala que, habitualment, l’epidèmia de grip ha arribat ja al seu pic al continent en aquesta època de l’any, però aquesta temporada, malgrat la realització regular i generalitzada de proves per a la detecció de grip, els casos notificats es mantenen en un nivell molt baix, «probablement» per les mesures imposades contra el coronavirus.

Temes:

Grip