Més de tres milions

Els vacunats contra la Covid ja superen als casos detectats a Espanya

  • Més de tres milions de ciutadans han rebut almenys una dosi d’una vacuna contra la Covid-19

  • Entorn del 4% de la població espanyola ha rebut almenys una injecció contra el virus i un 2,5% ja disposa de la pauta completa per forjar la seva immunitat

El nombre de persones vacunades contra el coronavirus ja supera al nombre de casos de Covid-19 detectats a Espanya. Dos mesos després de la primera punxada contra aquesta malaltia, les autonomies ja han repartit més de 3.284.678 dosis entre els col·lectius més vulnerables i exposats al virus. La xifra de persones contagiades amb la SARS-CoV-2 confirmades fins ara és de 3.170.644 casos.

Entorn del 4% de la població espanyola ja ha rebut almenys una injecció contra el virus i un 2,5% disposa ja de la pauta completa per forjar la seva immunitat. Aquestes xifres inciten a l’esperança, però encara continuen estant molt lluny de l’objectiu de la immunitat de grup que permetria tornar a la normalitat.

Fins ara, Espanya ha repartit 3.508.245 dosis de la vacuna de Pfizer i BioNTec; 192.000 de Moderna i 808.600 d’AstraZeneca i Oxford. L’últim informe del Ministeri de Sanitat sobre l’avenç del pla d’immunització contra el coronavirus indica que el 72,5% de les dosis rebudes ja han sigut administrades a la població espanyola. El ritme de vacunació, doncs, ha augmentat respecte a les primeres setmanes de campanya. L’últim dia, per exemple, es van administrar gairebé 120.000 vacunes a tot el país.

Així que la campanya avança, les vacunes també comencen a dibuixar la seva pròpia corba. L’efecte d’aquests medicaments ja s’està traduint en un descens dels contagis i la mortalitat a les residències d’avisLes immunitzacions ja estan evitant entre 500 i 600 morts al mes en els geriàtrics catalans, segons estima la Conselleria de Salut. Aquestes xifres, tot i que encara molt preliminars, conviden a l’esperança i apel·len, una vegada més, a la cautela. Perquè fins que la vacuna no arribi a tot el món, ningú estarà realment protegit.

Les següents fases de la campanya de vacunació

Després de vuit setmanes de vacunació en residències i centres sanitaris de primera línia, la campanya d’immunització contra el coronavirus es prepara ara per entrar en una nova fase. En les pròximes setmanes i mesos, les vacunes haurien d’arribar als següents sectors de la població; més grans de 80 anys, personal sanitari i sociosanitari menor de 56 anys, treballadors essencials menors de 56 anys, persones d’entre 70 i 79 anys, persones d’entre 60 i 69 anys, menors de 60 anys amb condicions de risc i població general entre 45 i 55 anys. A partir del mes de juny, quan es preveu que hi hagi més disponibilitat de dosis, podria començar la vacunació massiva.

El futur de la campanya dependrà del nombre de dosis que arribin en les pròximes setmanes i mesos. Segons els càlculs amb els quals treballa el Ministeri de Sanitat, i que va anunciar fa unes setmanes la ministra Carolina Darias, per a finals de març haurien d’haver arribat un total de 6,7 milions d’injeccions contra el coronavirus; suficient per vacunar 3,3 milions d’habitants. Aleshores, si tot va segons el previst, les vacunes ja haurien de protegir almenys un 7% de la població espanyola.