Setge al coronavirus

Espanya prorroga les restriccions a la frontera interior amb Portugal fins a l’1 de març

Les entrades i sortides del territori espanyol a través de la frontera lusitana només es podran fer pels passos autoritzats i durant els horaris que s’estableixin

Porto (Portugal), 16/03/2020.- Health care technicians conduct coronavirus tests on drivers near the city park in Porto, Portugal, 16 March 2020. In Portugal, the Directorate General of Health (DGS) on 15 March, confirmed that the nation had 245 cases of COVID-19 infections. EFE/EPA/ESTELA SILVA / ESTELA SILVA (EFE)

Espanya ha prorrogat fins a l’1 de març els controls a la frontera interior terrestre amb Portugal amb les mateixes limitacions aplicades durant els deu dies inicials després d’haver realitzat diferents consultes de coordinació amb les autoritats lusitanes.

Així ho recull l’ordre publicada aquest dimarts al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), que entra en vigor un dia abans que finalitzés l’ordre que fixava controls fronterers per mirar de contenir l’expansió de la Covid-19.

En l’escrit, s’estableix que les entrades i sortides del territori espanyol a través de la frontera amb Portugal només podrà realitzar-se pels passos autoritzats i durant els horaris que s’estableixin.

Aquests seran publicats per la Direcció General de la Policia, l’encarregada de coordinar amb les autoritats portugueses el llistat de passos i horaris, i n’informarà el públic.

En qualsevol cas, els únics autoritzats per creuar la frontera són els ciutadans espanyols i el seu cònjuge o parella amb la qual mantinguin una unió anàloga a la conjugal inscrita en un registre públic, i aquells ascendents i descendents que visquin el seu càrrec, sempre que viatgin amb o per reunir-se amb aquest.

També podran creuar la frontera els residents a Espanya, que hauran d’acreditar la seva residència habitual, així com els estudiants que cursin els seus estudis a Espanya, així com els residents en altres estats membres o estats associats Schengen que es dirigeixin al seu lloc de residència habitual, degudament acreditat.

A més, podran accedir a Espanya els que vagin a transitar o mantenir-se al territori espanyol per qualsevol motiu exclusivament laboral, sempre que s’acrediti documentalment. Aquesta categoria inclourà, entre d’altres, els treballadors transfronterers, treballadors sanitaris i del transport.

Finalment, es permet el trànsit a les persones que acreditin documentalment causes de força major o situació de necessitat, o per motius humanitaris així com el personal estranger acreditat com a membre de les missions diplomàtiques, oficines consulars i organismes internacionals situats a Espanya, sempre que es tracti de desplaçaments vinculats a l’acompliment de les seves funcions oficials, així com els participants en viatges d’estat i els membres de Forces i Cossos de Seguretat i Forces Armades per exercir les seves funcions.