Aval de l’Agència Europea del Medicament

Pfizer enviarà menys vials a Espanya a partir de dilluns

La decisió es pren perquè la farmacèutica entrega cinc dosis de vacuna per ampolla però els centres de vacunació aconsegueixen extreure’n sis dosis

El laboratori nord-americà Pfizer, que va desenvolupar amb l’alemanya BioNTech una de les dues primeres vacunes contra la Covid-19, ha firmat que havia començat a adaptar les seves entregues després d’haver augmentat el nombre de dosis disponibles per vial. Això suposa que Pfizer i BioNTech enviaran a Espanya un 17% menys de vials del fàrmac.

Fins fa poc, el laboratori entregava als països compradors cinc dosis de vacuna per ampolla. No obstant, els centres de vacunació aconseguien extreure sis dosis dels vials per vacunar més persones.

Aprofitar el volum extra dels vials

Basant-se en una recomanació del 8 de gener de l’Agència Europea del Medicament, que «va autoritzar l’ús del volum extra a les ampolles de la vacuna, considerant que corresponia a una sisena dosi», és «per tant possible ara extreure sis dosis i ja no cinc a les ampolles», ha assegurat Pfizer. Per tant, el productor està adaptant les seves entregues, cosa que equival a reduir el nombre d’ampolles distribuïdes a cada país.

«Complirem els nostres compromisos d’entrega als Estats d’acord amb les comandes que s’han fet. Aquests sempre s’han basat en un nombre total de dosis i no d’ampolles», va dir el fabricant.

Retard en les entregues

La setmana passada, Pfizer i el seu soci BioNTech van anunciar inesperadament un retard d’entre tres o quatre setmanes en les entregues de dosis concertades, cosa que va desencadenar la ira de diversos països europeus. Des d’aleshores, els laboratoris han anunciat un pla per tornar al calendari original d’entregues a la Unió Europea «a partir de la setmana del 25 de gener».

Pfize-BioNTech va elevar recentment el seu objectiu de producció de vacunes de 1.300 milions a 2.000 milions de dosis per a tot l’any 2021, gràcies en part al recalibratge de les sis dosis i a l’ampliació dels centres de producció, va dir Pfizer.

La UE ha assegurat 600 milions de dosis d’aquesta vacuna per a tot Europa. En total, la Comissió Europea ha negociat sis contractes amb empreses farmacèutiques, i està en converses amb unes altres dues (Novavax i Valneva).