HIVERN A FOSQUES (3)

«És molt dur no poder escalfar el biberó a la teva filla»

Mare de cinc nenes menors, una amb una discapacitat, Milagros viu des de fa nou anys en un pis ocupat a Sant Roc, cosa que li impedeix instal·lar-se un comptador

Aquest enclavament de Badalona pateix talls de llum diaris i l’alcalde assegura tenir el compromís d’Endesa de regularitzar la situació «de les famílies que demostrin la seva vulnerabilitat»

L’onada de fred i la pandèmia estan resultant encara més dures als barris que pateixen talls d’energia elèctrica diàriament. EL PERIÓDICO ha realitzat una ruta des del nord de Catalunya fins a Madrid per recollir històries comunes marcades per la por de viure a les fosques. Tercera etapa, Sant Roc (Badalona).

El marit de Marzina Begum és un home menut. Apareix en el petit menjador amb l’ajuda del seu fill, que el subjecta d’un braç, i d’una crossa en què recolza el seu cos fràgil. Parla molt poc perquè amb prou feines sap espanyol i perquè està malalt i cansat. Les seves caigudes són freqüents dins del pis (els seus greus problemes de mobilitat i la pandèmia fan que no surti). Encara més freqüents i aparatoses quan es queden a les fosques, com l’altra nit al bany. Les apagades són una constant, cada dia, diverses hores, des del passat 4 de desembre en aquest tram del carrer d’Alfons XII del barri de Sant Roc de Badalona. El matrimoni, els seus dos fills i la seva nora van arribar a la ciutat el 2005 i van comprar aquest petit pis el 2006 «per estar tranquils». Marzina treballa en el torn de tarda en un geriàtric, netejant i en el servei de bugaderia. Surt de treballar a les deu de la nit i torna al barri, sola, a dos quarts d’onze. «Amb tot a les fosques; amb fred, i no em puc ni escalfar el sopar, ni entrar en calor jo», explica esgotat, tot i que més preocupada pel seu marit, amb discapacitat, i pel seu fill, que teletreballa i no pot fer-ho sense electricitat. «Nosaltres som de Bangladesh, i és normal que allà se’n vagi la llum cada dos per tres, però som a Europa, pensàvem que aquí seria diferent», afegeix decebut el seu altre fill, recepcionista d’hotel en erto.