Segons l’OMS

La variant britànica de la Covid ja ha arribat a 50 països

«Com més s’estén el virus, més ocasions té de canviar», assegura l’OMS

La mutació del coronavirus identificada al Regne Unit és present en 50 països, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), i la variant localitzada a Sud-àfrica ha sigut detectada en 20 territoris més.

La institució també ha advertit que una tercera «variant preocupant» trobada al Japó pot tenir un impacte en la resposta immunitària i necessita ser més investigada.

«Com més s’estén el virus SARS-CoV-2, més ocasions té de canviar. Si hi ha nivells alts de transmissió, hem de pensar que en sorgiran més variants», ha dit l’OMS.

Des que va ser comunicada a l’OMS el 14 de desembre, la variant britànica VOC 202012/01 ha sigut detectada a 50 països, territoris i àrees, ha afirmat.

Les anàlisis dels resultats mostren que l’edat i el sexe de les persones contagiades són semblants a les altres variants. Les dades de rastreig de contactes revelen, així mateix, «una transmissibilitat més gran (taxa d’atacs secundaris) quan el cas índex té la soca variant».

La mutació detectada a Sud-àfrica, anomenada 501Y.V2, comunicada el 18 de desembre, es troba ara a 20 països, territoris i àrees, ha afegit l’agència.

«A partir d’investigacions preliminars i en curs a Sud-àfrica, és possible que la variant 501Y.V2 sigui més transmissible que les variants que circulaven abans a Sud-àfrica», ha precisat l’informe setmanal de l’OMS.

«Tot i que aquesta nova variant no sembla causar malalties més greus, el ràpid augment en el nombre de casos ha posat el sistema sanitari sota pressió».

La propagació de les dues variants està infraestimada, ha advertit l’OMS, a causa de la distorsió de dades causada pels països amb capacitat d’analitzar la seqüenciació del virus.