Portugal espera l’autòpsia de la infermera morta dos dies després de vacunar-se de Covid

«Vull respostes», clama el pare de Sonia Azevedo, de 41 anys, que confirma que la seva filla no va mostrar cap reacció preocupant a la vacuna Pfizer

La mort d’una treballadora sanitària a Portugal després de vacunar-se de Covid-19 té en suspens la comunitat mèdica del país veí.

La víctima, Sonia Azevedo, de 41 anys, treballava com a auxiliar a l’Institut Portuguès d’Oncologia (IPO) de Porto, on se li va administrar el 30 de desembre una dosi de la vacuna de Pfizer. Va morir l’1 de gener al seu domicili, segons publiquen mitjans lusitans, mentre dormia.

En un comunicat emès aquest diumenge pel Consell d’Administració de l’IPO s’informa que la mort de la seva empleada es va produir «de forma sobtada». Tot i que precisa que al rebre la vacuna no va experimentar cap «efecte indesitjable» ni tampoc en els dies següents.

Sobre l’aparent normalitat que presentava la Sonia abans de la seva sobtada mort s’ha pronunciat la seva família aquest dilluns. Profundament impactat pel fatal desenllaç, el seu pare confirma que la seva filla «estava bé», sense símptomes, almenys preocupants, d’una suposada reacció a la vacuna que havia rebut dos dies abans. Així s’entenen les seves declaracions al ‘Correio da Manha’: «Vull respostes». «Va passar amb nosaltres la nit de Cap d’Any i estava bé. Ja havia rebut la vacuna. No es queixava de dolor ni de res. Per això, no entenc com ha pogut succeir això», ha declarat Abílio Azevedo, completament desolat. També traumatitzats es troben els dos fills de Sonia, que vivien amb la morta i els seus pares a Maia, a només 10 quilòmetres de Porto.

La família espera l’autòpsia que estava previst realitzar al cadàver de la Sonia. Dels seus resultats està pendent en realitat el país sencer, on s’ha escampat l’alarma per la possibilitat, de moment infundada, que pugui establir-se una relació entre la vacuna i la mort de la sanitària. Per rebaixar l’alerta, en les últimes hores les autoritats sanitàries de Portugal han demanat prudència i responsabilitat abans d’aventurar aquesta relació causa-efecte, sobretot ara, en ple procés de vacunació de la seva població.