reaccions als ajuts

L’hostaleria catalana creu que el decret del Govern només facilita l’endeutament

  • Les patronals lamenten els insuficients recursos previstos per a la restauració i la falta de resposta de les administracions

  • Els hotelers, indignats, exigeixen un pla de rescat amb accions a nivell laboral, fiscal, econòmic i financer

BARCELONA 17 12 2020 Sociedad Restaurantes Bares y terrazas abiertas En la foto el bar 55 FOTO de RICARD CUGAT

Hi havia «poques esperances» que el Pla de Reforç a l’Hostaleria, el Turisme i el Comerç aixequés la moral dels sectors més tocats per les conseqüències de la pandèmia. Però el document ha decebut tots els afectats a Catalunya, que veuen molt insuficients els recursos desplegats per frenar la sagnia empresarial i acusen la falta d’ajuts directes.

La restauració catalana és molt crítica amb les mesures. Des del Gremi de Restauració de Barcelona, lamenten que el Govern espanyol «tampoc tingui resposta per a una de les principals indústries del país». El seu director, Roger Pallarols, que «ja amb prou feines tenia confiança en què estiguessin a l’altura», afegeix que els escassos recursos no serviran per protegir el sector. «Pedro Sánchez ha tingut por dels propietaris dels locals», assenyala, en al·lusió a les mesures sobre lloguers. «En aquest punt n’hi hauria hagut prou amb seguir el model català», que via decret «està repartint les pèrdues entre els operadors de l’activitat econòmica i propietaris», opina.

Però en aquest sentit, el president de l’Associació d’Empresaris d’Hosteleria de la província de Tarragona, Francesc Pintado, es que queixa que la Generalitat s’hagi limitat a delegar responsabilitats en altres agents del cicle econòmic. Igual com troba a faltar ajuts directes des de Catalunya, arremet contra el Govern per no alleujar la situació de l’hostaleria, «desemparada», amb moltes famílies abocades a la ruïna. Al seu judici, facilitar els crèdits i la seva devolució només condemna l’endeutament de molts petits empresaris autònoms, que arrossegaran aquest pes «després d’haver de tancar». «Els uns i els altres s’estan carregant el teixit empresarial català, perquè amb les competències transferides al Govern català van tenir l’oportunitat de demostrar si podia ser més innovador i tenir enginy, i ho van fer fatal».

Pallarols coincideix que els costos d’aquesta crisi es «carreguen a l’esquena» de les empreses, cosa que dibuixa una postpandèmia temible per al sector que representa, intervé.

Des de l’àmbit hoteler, el gremi barceloní subscriu les queixes de la Confederació Espanyola d’Hotels i Allotjaments Turístics (CEHAT), on afirmen «no sentir-se representats ni satisfets amb el paquet de mesures del Govern» i ja han demanat una reunió amb el president Sánchez. Aquesta patronal compara el sector amb «un pacient a l’uci» que «necessita un pla de rescat i no mesures de recolzament». El pla, defensen, hauria d’incloure «mesures immediates a nivell laboral, fiscal, econòmic i financer».

La confederació creu que la bateria d’accions anunciades «no s’ajusten a la dura realitat que travessa el sector de l’allotjament». I recorda que en el pic actual el 85% d’hotels estan tancats i en molts casos l’ocupació ronda el 10%.