La Pfizer-BioNTech

L’Agència Europea de Medicaments decideix avui sobre la vacuna contra la Covid-19 Pfizer-BioNTech

La UE té previst iniciar la campanya de vacunació el 27 de desembre, sempre que l’AEM hi doni llum verda

L’Agència Europea de Medicaments (AEM) té previst decidir aquest dilluns sobre la vacuna contra la Covid-19 Pfizer-BioNTech, cosa que podria donar inici a la vacunació a Europa abans que acabi l’any.

L’AEM, amb seu a Amsterdam, va avançar una setmana la reunió inicialment prevista el 29 de desembre, durant la qual hauria d’anunciar si autoritza o no la vacuna Pfizer-BioNTech, pressionada per Alemanya i altres països que volen que es prengui una decisió ràpidament.

Països com els Estats Units, el Regne Unit, el Canadà, Mèxic, Costa Rica, l’Equador, l’Aràbia Saudita, Israel, Singapur i Suïssa formen part de la quinzena d’Estats que ja han autoritzat la vacuna Pfizer-BioNTech, donant el tret de sortida a les campanyes de vacunació.

El regulador europeu havia anunciat que decidirà quan les «dades sobre qualitat, seguretat i eficàcia de la vacuna» siguin «prou sòlides i completes per determinar si els beneficis són més grans que els riscos».

Els estats membres de la UE tenen previst iniciar la campanya de vacunació el 27 de desembre, sempre que l’AEM hi doni llum verda aleshores, va anunciar la Comissió Europea.

«Hem pogut revisar el calendari d’avaluació de les vacunes contra la Covid-19 gràcies als esforços increïbles de totes persones implicades en aquests controls», va declarar la setmana passada el director general de l’AEM, Emer Cooke.

En el cas que el comitè de l’AEM no arribi a prendre una decisió dilluns, el 29 de desembre hi haurà una altra reunió.

El 95% d’eficàcia

L’AEM tenia previst inicialment prendre una decisió sobre la vacuna competidora de Moderna el 12 de gener, però també l’ha avançat una setmana, com ho ha fet amb la de Pfizer-BioNTech.

La vacuna desenvolupada pel gegant nord-americà Pfizer i la companyia alemanya BioNTech ha demostrat una eficàcia del 95% en els assajos clínics internacionals en què s’han administrat dues dosis amb tres setmanes d’interval.

El regulador ha realitzat un «examen continuat» de les dades procedents de les anàlisis dels laboratoris i assajos clínics a mesura que anaven arribant. En temps normal, l’agència només examina les dades una vegada que han sigut recollides en la seva totalitat.

Pfizer-BioNTech va presentar l’1 de desembre una sol·licitud d’autorització i l’AEM va respondre que prendria una decisió el 29 de desembre durant una reunió d’experts.

Però el Regne Unit, els Estats Units i el Canadà van donar-hi llum verda en un procediment d’urgència, cosa que ha permès iniciar abans les campanyes de vacunació.

Diversos estats s’havien queixat de la lentitud a l’hora de prendre una decisió. Els dirigents de Polònia i Hongria van instar que s’accelerés durant l’última cimera europea de la setmana passada, secundats per Berlín. 

Atac cibernètic

El regulador europeu també va patir un atac cibernètic en el qual li van robar les dades sobre Pfizer/BioNTech i Moderna, tot i que no ha tingut cap impacte al calendari, segons l’AEM.

Si l’AEM dona aquest dilluns la seva llum verda, la Comissió Europea té previst aprovar ràpidament la decisió per començar la vacunació en el conjunt de la Unió Europea, que té prop de 450 milions d’habitants.

«Europa està preparada. Si l’Agència Europea de Medicaments aprova la vacuna BioNTech-Pfizer, la campanya de vacunació podria començar el 27 de desembre», va tuitejar la Comissió Europea.

La UE assegura que ha establert un programa de vacunació coordinat als 27 països membres per permetre un accés just a les dosis de la vacuna.