La pandèmia a Catalunya

Argimon demana un pas enrere en la desescalada «al més aviat possible»

Salut utilitza un nou mètode d’anàlisi de dades que situa la Rt a Catalunya en 1,45-1,50

El secretari de Salut Pública avisa que «estem pitjor del que pensem»

El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha advertit aquest dimecres que la situació de la pandèmia a Catalunya és «pitjor del que pensem i ha defensat fer un pas enrere en la desescalada «al més aviat possible». Argimon ha remarcat que estem davant una nova «fase d’expansió» del coronavirus i ha basat les seves afirmacions en les dades que té Salut amb un nou mètode d’anàlisi dels indicadors, basat en els tests ràpids d’antígens i no en les proves PCR, com fins ara. Amb el nou mètode, la velocitat de propagació del virus, la famosa Rt, se situa entre l’1,45 i l’1,50, superior a l’1,22 de les dades del dia de Salut, basades en les PCR. I la xifra de nous infectats seria de més de 12.000, per sobre dels 11.800 oficials.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Argimon ha explicat que els tests d’antígens, com que tenen resultats immediats, permeten a Salut tenir el mateix dia la fotografia real de la situació epidemiològica a Catalunya. Fins ara, incloses les dades d’aquest dimecres, Salut treballava i informava de xifres corresponents a tres dies abans.

Davant aquest panorama, Argimon ha defensat fer un pas enrere. «En aquesta pandèmia funcionem amb prova i error. No passa res per fer un pas enrere», ha dit. I ha afegit que aquesta revisió de la desescalada s’hauria de fer «al més aviat possible». El secretari de Salut Pública ha insistit en la necessitat de reduir la mobilitat i la interacció social. I ha explicat que el Govern està analitzant les dades però que encara no ha pres una decisió.