Catalunya entra en dies de fred sense cap virus de la grip detectat

Els hospitals que tracten malalties respiratòries no han aïllat cap virus gripal fins al 29 de novembre

¿Pueden ser buenas para la gripe las medidas de protección frente al coronavirus?

Elshospitals de Catalunyaque tracten afectats per infeccions respiratòries agudes, la majoria causades pel SARS-CoV-2, no han aïllat cap virus gripal fins al 29 de novembre, per la qual cosa la situació de la grip se situa en nivells basals, per sota dels d’anys anteriors.

Segons la informació recollida per la sotsdirecció general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública de la Generalitat, quecomprova cada setmanala situació de la grip per anticipar l’arribada de l’epidèmia anual, durant la setmana del 23 al 29 de novembre es van analitzar24 mostres de casos sospitosos, de les quals quatre van ser de rinovirus, un de SARS-CoV-2 i un d’adenovirus, però cap de virus gripal.

Segons la sotsdirecció general, el 87% de les infeccions respiratòries agudes tractades als hospitals durant aquesta setmana han sigut per SARS-CoV-2 i la resta per altres virus que afecten a les vies respiratòries, però cap de la grip.

Els epidemiòlegs consideren que la taxa d’incidència de la grip actualment a Catalunya se situaria en menys d’uncas per cada 100.000 habitants, segons les dades reportades pels centres d’assistència primària que notifiquen casos que podrien ser grip.

Per a aquest any, es considerarà epidèmia quan els casos de grip superinels 76,2 per cada 100.000 habitants.

La previsió

El model predictiu amb què treballen els especialistes calcula que les taxes d’incidència de la grip es mantinguin ennivells basals almenys durant les dues pròximes setmanes, amb unes taxes que no superarien els 6,9 casos per cada 100.000 habitants.

En el seu informe setmanal, la sotsdirecció general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública informa que entre el període del 6 d’octubre al 23 de novembre el percentatge d’excés de mortalitat a Catalunya s’ha situat en un 27 %, i ha afectat sobretot el grup d’edat de més grans de 74 anys (30%).

Aquest excés de mortalitat, atribuïble al coronavirus SARS-CoV-2, ha fet que entre aquells dies es produïssin a Catalunya 10.463 morts, quan en el mateix període d’anys anteriors –sense epidèmia– hi havia una mitjana de8.254 morts.

L’excés de mortalitat afecta més les dones que els homes –un 35% d’excés en dones, davant un 33% en homes–, mentre que en menors de 65 anys l’excés de mortalitat ha sigut menor, del 16% més que la mitjana d’altres anys en comparació amb el 33% d’augment de mortalitat en els més grans de 74 anys.

Els experts consideren que l’ús de les mascaretes i les mesures d’higiene, distanciament i ventilació són les que fan que el virus de la grip no hagi fet encara acte de presència i confien que aquest any sigui molt menys freqüent precisament per les mesures anti-Covid, tot i que caldrà esperar l’arribada dels dies més freds.