Dades d'aquest dimecres

La velocitat del virus torna a pujar a Catalunya i es posa a una centèsima de no avançar de fase

L'índex de rebrot també ascendeix i se situa en 210, davant els 201 d'ahir

zentauroepp55718087 coronavirus barcelona201110124501 / FERRAN NADEU

Després de les dades d’ahir, que van marcar un canvi de rumb negatiu, amb un augment de la velocitat de transmissió del virus i de l’índex de rebrot a Catalunya, Salut ha comunicat aquest dimecres que la tendència segueix a l’alça: l’índex de rebrot ha passat de 201 a 210 i la velocitat de transmissió del virus de 0,84 a 0.89, que s’acosta al límit de 0,9 que condiciona la desescalada, que s’hauria de produir el dilluns 7

De fet, la consellera i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ja va advertir ahir que el canvi de fase es podia veure amenaçat per l’augment d’aquest indicador, i va insistir en la necessària prudència davant el pont. «Tots hem de ser conscients del que es pot i el que no es pot fer», reiterava. «Els indicadors epidemiològics han de permetre avançar i per passar de tram han d’estar sota 0,9. Si seguim aquesta tendència arribarem al 0,9 i llavors no podem passar de tram». Per això, insistia, «és tan important que prenguem consciència de la nostra actitud». 

Control del confinament

En aquesta línia també s’ha pronunciat aquest dimecres el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, que ha alertat del risc de no complir les mesures contra la Covid durant el pont. En declaracions a RAC-1, ha assegurat que els Mossos i les policies locals controlaran el compliment del confinament municipal, que podria ser comarcal a partir de dilluns si es passés de tram. «El pont l’hem de tenir molt controlat», ha manifestat. 

Una altra data que preocupa és la de Nadal. Precisament aquest dimecres el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes miraran d’acordar un paquet de mesures comunes de cara al Nadal, dividits per la duresa de les restriccions que s’han de prendre, ja que mentre unes aposten per alleugerir-les, d’altres prefereixen endurir-les per evitar una tercera onada del coronavirus. Catalunya advoca per les 10 persones de dues bombolles.

Baixen els ingressos i les ucis 

Tornant a les xifres difoses aquest dimecres, el nombre total de contagis ascendeix a 343.867, i s’han detectat en les últimes hores 1.462 de nous. Com a dada positiva, continua a la baixa la xifra de persones ingressades i d’ucis: aquestes són de 1.674 i 449 respectivament, davant les 1.718 i 454 de l’anterior comunicat.

Pel que fa a les víctimes mortals, des de l’inici de la pandèmia en són un total de 15.967. L’últim balanç xifra en 39 les persones que han perdut la vida en les últimes hores pel coronavirus, segons les dades reportades aquest dimecres per Salut. 

Quant a les dades de Barcelona ciutat, segueix també la tendència negativa, amb 273 persones ingressades (davant les 285 de l’anterior informe) i 276 nous contagis. La xifra total de persones que han perdut la vida ascendeix ja a Barcelona a 5.181, sis en les últimes hores. L’índex de rebrot està a 210 i la velocitat de transmissió del coronavirus a 0,88.

Alumnes confinats

Les dades també són negatius referent a la xifra d’alumnes confinats. Ja són 17.260 (1,20% del total), cosa que significa que 1.185 estudiants més que ahir estan avui en quarantena. Un total de 750 grups escolars, 54 més que ahir, pertanyents a 537 centres educatius catalans (10,52% del total) es troben confinats aquest dimecres a l’haver-se detectat algun positiu de Covid-19.