el moll ha arribat a tenir-ne 2.500

Crisi a les Canàries: Arguineguín rep 120 immigrants més i ja n'hi ha gairebé 750

La jutge no veu delicte en les condicions tot i que siguin «deplorables»

zentauroepp55883374 canarias201116222329 / LA PROVINCIA DLP

Un nou rescat d’un grup de 45 immigrants subsaharians que navegava en un cayuco a cinc milles al sud de Gran Canària eleva a 120 el nombre de persones desembarcades per Salvament Marítim al moll d’Arguineguín,  al sud-oest d’aquesta illa, avui dilluns.

Aquesta última expedició d’immigrants auxiliada en aigües pròximes a Gran Canària ha arribat a terra amb bon estat de salut, segons ha informat el 112. No ha ocorregut el mateix amb part de les persones desembarcades anteriorment a l’esmentat moll, ja que vuit immigrants, cinc menors d’edat i tres adults, dos en estat greu, han hagut de ser traslladats a centres sanitaris, segons ha confirmat a Efe el Centre Coordinador d’Emergències i Seguretat regional 112.

En total, el nombre d’immigrants rebuts fins a primeres hores de la tarda de dilluns a Gran Canària s’eleva a 120. Tots ells han sigut desembarcats al moll d’Arguineguín, on fa una setmana s’amuntegaven en instal·lacions provisionals més de 2.500 persones, xifra que, amb els trasllats dels últims dies a Barranco Seco i instal·lacions hoteleres, s’havia rebaixat fins a uns 600 i ja s’acosta als 750. 

La jutge no veu delicte

Precisament, la jutge que es va fer càrrec de la denúncia de l’alcaldessa de Mogán (Gran Canària) pel tracte que reben els immigrants al moll d’Arguineguín ha decidit arxivar-la, al considerar que la situació del campament és «efectivament deplorable», però no constitueix cap delicte.

L’alcaldessa, Onalia Bueno, no assenyalava formalment en la seva denúncia cap responsable concret de la vulneració dels Drets Humans que, al seu entendre, s’estava produint al campament de primera acollida del port d’Arguineguín.

«L’examen de les diligències d’investigació practicades, així com de la denúncia, ha de portar necessàriament al seu arxivament, per entendre aquesta instructora que els fets denunciats no són presumptament constitutius d’infracció criminal», argumenta la jutge Yanira del Carmen Gozález, que va inspeccionar el campament divendres passat, quan hi havia més d’un miler de persones a l’interior, per conèixer en persona quin era la situació.