reforma educativa

La RAE mostra la seva «preocupació» per la situació de l'espanyol amb la 'llei Celaá'

La Reial Acadèmia Espanyola confia que el legislador no es desviarà de la protecció que l'article 3 de la Constitució dispensa a l'espanyol com a llengua oficial de l'Estat

ealos37527137 fachada de la real academia espa ola foto rae171005202714

La Reial Acadèmia Espanyola ha manifestat aquest dijous la seva «preocupació» perquè el futur text legal de l’anomenada ‘llei Celaá’ «no posi en qüestió l’ús de l’espanyol a cap territori de l’Estat ni promogui obstacles perquè els ciutadans puguin ser educats en la seva llengua materna».

Així ho assenyala el comunicat emès després del ple celebrat pels seus membres a última hora de la tarda, poc després de l’aprovació també avui al Congrés dels Diputats de la reforma educativa del Govern, la Lomloe o ‘llei Celaá’, que inclou com a punts més polèmics que el castellà deixa de ser llengua vehicular en l’ensenyament.

La RAE, que es reconeix no competent «per pronunciar-se sobre problemes de constitucionalitat», ha manifestat que «segueix atentament» el que fa referència a això a la Cambra baixa i que «continuarà en el Senat», on la reforma emprèn la seva recta final parlamentària abans de convertir-se en la vuitena llei educativa en democràcia.

«La RAE confia que el legislador no es desviarà de la protecció que l’article 3 de la Constitució dispensa a l’espanyol com a llengua oficial de l’Estat, que tots els espanyols tenen el deure de conèixer i el dret d’utilitzar», afirma. 

En defensa de la seva postura, el comunicat incideix que l’espanyol forma una «comunitat cultural que integren prop de 600 milions de persones» i que «més de 485 milions el tenen com a llengua materna».

«Aquesta circumstància converteix l’espanyol en un bé de valor incalculable, que és patrimoni comú de les nacions i els pobles que l’utilitzen com a llengua de comunicació i d’ensenyament, i obliga tots els governs, especialment el d’Espanya, a garantir el seu coneixement i lliure utilització», insisteix la RAE, que «es posa a disposició del Govern i del legislador per prestar l’assessorament que es consideri necessari».