espoliades a Gavà

La Guàrdia Civil recupera 89 monedes i 21 anells romans oferts a internet

S'investiga una persona de nacionalitat espanyola, de 47 anys i veí de Castelldefels, com a presumpte autor d'un delicte d'espoli, receptació i contraban

zentauroepp55927795 piezas romanas201120110605 / Cedida per la Guardia Civil

La Guàrdia Civil ha recuperat 89 monedes i 21 anells romans de gran valor històric, procedents d’un jaciment arqueològic de la província de Barcelona, que eren oferts en un portal d’internet.

Segons informa aquest divendres la Guàrdia Civil en un comunicat, el Seprona d’aquest cos ha recuperat aquestes peces espoliades a Gavà (Barcelona), i està investigant una persona de nacionalitat espanyola, de 47 anys i veí de la localitat barcelonina de Castelldefels, com a presumpte autor d’un delicte d’espoli, receptació i contraban.

Aquesta operació, denominada Pandora, s’emmarca dins de les activitats de control que tenen com a objecte la protecció del patrimoni històric espanyol.

D’aquesta manera, els agents del Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona) de la Guàrdia Civil de Barcelona van iniciar la investigació d’una persona que intentava comercialitzar, a través d’un portal d’internet, monedes i anells romans.

L’actuació va començar quan els agents van descobrir que aquesta persona tenia en el seu poder monedes i anells que podien pertànyer a l’època romana i que mirava de vendre utilitzant un conegut portal de compravenda d’objectes per a col·leccionistes a internet.

Es va iniciar llavors una laboriosa investigació que va permetre, en un primer estadi, identificar plenament el venedor per, en una segona fase, localitzar les monedes i els anells i verificar tant el seu origen com la seva autenticitat a fi de determinar si provenien de l’espoli d’un jaciment arqueològic.

Posteriorment, se’n va verificar l’origen, realitzant les autoritats de Cultura una anàlisi pericial inicial de què es va desprendre que les monedes eren autèntiques i que pertanyien a l’època romana.

Les peces intervingudes es troben a disposició de l’autoritat judicial, distribuïdes als museus d’Art i d’Arqueologia de Catalunya.