¿Tens patinet elèctric? Així t'afectarà la nova normativa de la DGT

Els patinets podran circular com a màxim a 25 km/h i no podran anar per les voreres ni per les zones per als vianants

ciclistes / periodico

¿Ets un dels molts usuaris de patinet elèctric¿Tens previst comprar-te’n un? Doncs t’interessa saber que el Govern ha aprovat una nova reforma legal del codi de circulació, que regula per primera vegada els patinets i altres vehicles de mobilitat urbana. Una normativa que suposarà, entre altres coses, que la velocitat màxima a la qual podran circular els patinets serà de 25 km/h. Una dada que cal tenir en compte si n’adquireixes un pròximament. Repassem a continuació com t’afectarà la nova normativa de la Direcció General de Trànsit (DGT).

Velocitat màxima

Es regulen els vehicles d’una o més rodes dotats d’una única plaça i propulsats exclusivament per motors elèctrics, com patinets i Segways, la velocitat màxima dels quals estarà compresa entre 6 i 25 km/h.

S’exclouen els vehicles per a persones amb mobilitat reduïda com cadires de rodes.

En una instrucció del 2019 que aclaria conceptes i que ho regulava de forma provisional, Trànsit advertia de la «importància de fixar-se en les característiques tècniques de l’aparell, posant especial atenció a la velocitat, que no pot superar els 25 km/h, i en la potència».

Posar en circulació vehicles de prestacions superiors pot suposar una multa, afegia: «Si es posen en circulació aparells que aparentment ofereixen prestacions superiors a un VMP i no compleixen els requisits del Reglament (UE) núm. 168/2013, aquests vehicles no poden circular per les vies objecte de regulació i als seus conductors se’ls denunciarà  amb una sanció de 500 euros i es procedirà a la immobilització i dipòsit de l’aparell. Dins d’aquest mateix grup s’inclouen els casos de VMP que hagin sigut manipulats per alterar la velocitat o les característiques tècniques».

Àrees de circulació

No es podrà circular amb patinets per les voreres i les zones per als vianants, ni per per vies interurbanes, travessies i autopistes i autovies que transcorrin per poblacions. Tampoc per túnels urbans.

Normativa

Hauran de complir les normes de circulació com la resta de vehicles, així que els conductors podran ser sotmesos a la prova d’alcoholèmia i no es podran utilitzar auriculars. Tampoc podran circular fent ús del telèfon mòbil.

Una plaça

Posa èmfasi en la consideració «única plaça» dels patinets, que significa precisament això, que són vehicles per a una sola persona, no poden anar-hi dues persones.  La circulació de dues persones en un mateix patinet és sancionable amb 100 euros de multa (article 9.1.5.E del RGC).

Dates

Aquestes noves normes entraran en vigor el 2 de gener del 2021.

Certificat

A més, aquests vehicles hauran de comptar amb el corresponent certificat de circulació que acrediti que compleixen els requisits tècnics contemplats al manual, dos anys després que aquest es publiqui.