Euskadi tanca l'hostaleria i avança el toc de queda a les 22 hores

Cada 15 dies s'avaluarà l'efecte d'aquestes mesures, que entren en vigor aquest dissabte i seran vigents tot el mes

bar

El País Basc tancarà des d’aquest dissabte els establiments d’hostaleria i restauració i avançarà a les deu de la nit el començament de les restriccions de mobilitat nocturna com a mesures per intentar parar la transmissió comunitària de la Covid-19.

El ‘lehendakari’, Iñigo Urkullu, ha presidit una reunió del consell assessor del Pla de Protecció Civil d’Euskadi i després ha comparegut per anunciar l’enduriment de les restriccions vigents actualment a Euskadi amb l’objectiu de frenar els contagis de Covid-19, una pandèmia que ha arribat, per primera vegada, una taxa de positivitat del 10%.

El decret, que en principi estarà en vigor al llarg de tot aquest mes i es publicarà aquest divendres al Butlletí Oficial del País Basc i entrarà en vigor dissabte, avança una hora l’activació del toc de queda però es manté la durada fins a les 06.00 hores.

A més, es decreta el tancament de l’hostaleria i dels restaurants, tot i que queden exclosos els menjadors dels hotels i altres allotjaments per al servei dels seus residents. A més, es podrà portar menjar a domicili o recollir-lo amb cita prèvia fins a les nou de la nit i s’exclouen de la prohibició les gasolineres i àrees de servei, els centres sanitaris i residències, i els menjadors escolars i laborals.

També es tancaran els establiments de jocs i apostes.

A partir de dissabte es limitaran les activitats socioeconòmiques des de les nou de la nit, cosa que afectarà tots els establiments comercials a excepció de les farmàcies i les estacions de servei. Abans d’aquesta hora també s’hauran d’acabar totes les activitats i espectacles culturals.

Gimnasos i centres esportius

El Govern Basc també redueix l’aforament als centres de culte al 35% i suspendre qualsevol activitat esportiva de grup, a excepció de la competició professional o semiprofessional, així com prohibir l’assistència a esdeveniments esportius.

Sobre això, es matisa que es podran portar a terme cursos o activitats programades en gimnasos, clubs esportius, piscines i poliesportius sempre que es facin amb mascareta, en grups màxims de sis persones i amb un aforament del 40%.

El decret estableix l’horari màxim de sortida del transport públic a les 22.30 hores, tot i que queda exclòs d’aquesta limitació el fet amb taxi o vehicle amb conductor.

«Amenaça en potència de saturació hospitalària»

El ‘lehendakari’ ha explicat que hi ha una creixent i preocupant transmissió comunitària del virus que està fent que creixi l’impacte assistencial en l’ocupació hospitalària i de llits d’uci, i ha afirmat que, tot i que no hi ha un risc de «col·lapse imminent, sí que és una amenaça en potència de saturació hospitalària».

Per això, ha assegurat que era «imprescindible» adoptar noves mesures i fer-ho «ara» per trencar la cadena de transmissió de la pandèmia.

Cada 15 dies s’avaluarà l’efecte que hagin pogut tenir aquestes mesures en l’evolució de la pandèmia i per tant també s’estudiaran a finals de novembre per veure si s’han de mantenir o si es poden desactivar progressivament en cas que s’aconsegueixi una corba descendent dels contagis.

Temes:

Coronavirus