sectors en escac

L'hostaleria i el comerç carreguen contra el Govern per no apuntar al focus dels contagis

Consideren provat que tancar els negocis no fa baixar els casos i reclamen indemnitzacions milionàries

Deploren la «irresponsabilitat» de les mesures perquè creuen que dinamitaran la campanya de Nadal

zentauroepp55141070 ana200930173803 / FERRAN NADEU

Els pitjors presagis de l’hostaleria catalana s’han complert: la pròrroga del tancament dels bars i restaurants no només doblarà les pèrdues calculades fa 15 dies, sinó que afectarà de ple la campanya de Nadal, segons els afectats. Patronals del sector, així com de l’oci nocturn han qualificat els ajuts proposats pel Govern (que sumen 90 milions d’euros a repartir amb altres àmbits) com «un acudit de mal gust» o «ridículs». Els dos sectors trontollen més que mai, mentre el comerç afegeix el seu crit de guerra per la «improvisació» d’unes restriccions que creuen que només castiguen l’economia, sense afrontar «el focus dels contagis» que uns i altres situen en les reunions socials als domicilis, els ‘botellons’ i un transport públic saturat.

Les patronals afectades han tret ràpidament la calculadora per posar en evidència els pírrics ajuts de la Generalitat. El Gremi de Restauració de Barcelona se sent traït per un tancament inicial de dues setmanes que van pensar que serviria per «salvar el Nadal». Al contrari, amb la nova pròrroga ja el donen per perdut i reclamen ajuts a fons perdut de 180 milions només pels perjudicis d’un mes i «en sintonia amb França i Alemanya». Opinen que aquests s’haurien de repartir en funció del volum i els treballadors dels negocis. I emfatitzen que per sobreviure fins a la primavera necessitarien 800 milions d’euros. Una xifra molt per sobre dels 40 milions oferts per l’Administració fa uns dies, que ara s’ha incrementat amb 50 més però dirigits a diferents sectors, que inclouen gimnasos i centres d’estètica. 

Clausura qüestionada

El gremi considera demostrat que «des del punt de vista sanitari clausurar els bars i restaurants no ha servit de res perquè la transmissió té lloc en àmbits de socialització il·legals o no recomanats», diu el seu director, Roger Pallarols. Afegeix que l’«acció del Govern és pura improvisació», «un barco sense rumb» que està «enterrant la reactivació de les empreses». 

En la mateixa línia, la patronal de l’oci nocturn i la restauració Fecasarm ha calculat que des del començament de la pandèmia les pèrdues de les dues activitats a Catalunya sumen més de 4.000 milions. Prorrogar el pany i forrellat de l’hostaleria deixarà a la cuneta uns 900 milions i moltes empreses a punt de fer fallida, es temen. Un balanç impossible de pal·liar amb els «ridículs» ajuts del Govern, que alleujaran només l’1,5% del forat de la restauració, i amb prou feines el 0,4% en el cas de l’oci. El col·lectiu creu que la Generalitat està actuant de manera «improvisada, ineficaç i de mala fe», a l’asfixiar 200.000 famílies que viuen d’aquestes activitats. «Si la consellera Budó demana solidaritat, li proposo que els que prenen aquestes decisions deixin de cobrar (els seus salaris) mentre els nostres locals no puguin reobrir», ha dit el seu secretari general, Joaquim Boadas.

I tot i que bona part del comerç podrà continuar funcionant, les noves limitacions també han indignat els operadors. Barcelona Oberta, que aglutina eixos comercials turístics i també centres comercials (obligats a tancar), ha expressat el seu estupor davant la immediatesa d’unes mesures que no deixen temps als comerciants per organitzar-se i poder acotar el seu espai obert a un màxim de 800 metres quadrats. «Tornen a castigar els sectors segurs que han fet els deures, i a no actuar en focus clars de transmissió com el transport públic saturat», han criticat. Culpen també el Govern de no haver previst més recursos sanitaris, més PCR ni més llits d’uci davant la previsible nova onada.

Els gimnasos reivindiquen les seves mesures de seguretat

Les restriccions també han provocat les protestes dels centres esportius, que fa setmanes ja es van mobilitzar perquè el Govern aixequés llavors el veto. Aquest dijous, la principal cadena de gimnasos de Catalunya, DiR, ha emès un comunicat lamentant les prohibicions davant un «sector segur i generador de salut». Recorden que, segons un estudi del Ministeri de Salut, el percentatge de contagis als gimnasos és només del 0,28% a Espanya i expliquen que el seu protocol de seguretat està certificat per AENOR i l’Hospital Clínic. La cadena tornarà a apostar aquests dies per la seva plataforma ‘online’, amb més de 30.000 inscrits.